Monitor die 70% minder stroom verbruikt

7
154
Philips 225B2 LCD-monitor

Philips 225B2 LCD-monitor (© ; licentie: )

De nieuwe Philips 225B2 LCD-monitor verbruikt zeventig procent minder stroom dan vorige modellen. Dankzij zijn PowerSensor valt het stroomverbruik automatisch terug naar 0,1 Watt als je de monitor niet gebruikt.

De 22-inch 225B2 LCD-monitor is de nieuwste telg in het gamma Philips-monitoren met PowerSensor die automatisch minder stroom verbruiken als je ze korte of langere tijd niet meer gebruikt. Eerder testte DiskIdee trouwens al de voorgangers 225B1 en 225P1. De 225B2 heeft een ‘Soft Off’-modus die het stroomverbruik terugbrengt naar 0,1 Watt. Dat is ver onder de EPEAT-bepalingen die vragen dat monitoren in slaapstand terugvallen op 0,5 Watt verbruik.
Dankzij de SmartPower-technologie is Philips een van de eerste fabrikanten die het stroomverbruik in slaapstand zo laag kan houden. SmartPower is een vorm van kunstmatige intelligentie die met het oog op energiebesparing de scherminhoud analyseert. Het dimmen en weer oplichten van de achtergrondverlichting gebeurt automatisch, wat het stroomverbruik tot wel 50% vermindert. Gebruikers kunnen SmartPower indien nodig overigens uitschakelen via een gemakkelijk bereikbare knop aan de voorzijde van de monitor.
De 225B2 LCD-monitor heeft verder een enkele, gemakkelijk te bereiken aan/uit-knop op de voorkant die de monitor compleet uitschakelt, zodat hij helemaal geen stroom meer verbruikt.
De monitor kan tot 70 mm in de hoogte worden aangepast en ook gedraaid en gekanteld worden voor een ideale kijkhoek. Stereoluidsprekers en een usb-hub met twee poorten zijn ingebouwd. De voet kun je gemakkelijk verwijderen en dan kun je deze monitor ook tegen een muur bevestigen. De 225B2 LCD-monitor heeft een adviesprijs van 240 euro.

Vorig artikelSnelle Android-smartphone is niet perfect
Volgend artikelPlaats je PlayStation 3 op een voetstuk
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

7 REACTIES

  1. @Jan De Wilde
    LED hebben niet enkel zin wanneer je over opgenomen vermogen en dus een lagere kostprijs, praat. Het is eveneens, zoniet meer, de levensduur die bij LED aanzienlijk langer is.
    De lichtopbrengst is over het algemeen genomen ook hoger.
    Er zijn dus meerdere voordelen aan LED.
    Bij velen is de kleurhomogeniteit evenwel nog een probleem.

    Beste groeten
    Steven Stevens
    EIZO Belgium-Luxemburg

  2. Op zich leuk, en helemaal in de trend van meer milieu bewust leven, maar als ik persoonlijk kijk naar wat mijn kosten zijn qua energie haal je dit er nooit uit wanneer je dit vergelijkt met de relatief hoge aanschafprijs.

  3. Ik had toch graag geweten wat de ervaringen zijn als je het scherm gebruikt. Het dimmen van het scherm mag niet storen. Als je op het scherm aan het turen bent en het wordt minder duidelijk dan moet je waarschijnlijk weer een ruk aan de muis geven ofzo.

    Misschien ook handig had een vergelijking van het verbruik geweest met een LED scherm, kun je beter een power save LCD scherm kopen of toch voor een LED scherm gaan?

    • Beste Jan, dit is een nieuwsbericht, geen test. We hebben wel eerdere uitvoeringen van deze monitoren met PowerSensor getest. Die tests staan in en onder het artikel gelinkt (klik op 225B1, de test van de voorganger, of op 225P1, test van een iets gewijzigde uitvoering). De PowerSensor werkt automatisch. Je hoeft niets te doen: zodra je voor de monitor gaat zitten spring ie direct aan. Je kunt de gevoeligheid van de sensor wel in het menu instellen.

    • O ja, ik zag je vraag over led versus lcd over het hoofd. Een led monitor is een lcd-monitor met led verlichting. De verlichting kan achter het lcd-paneel zitten, of aan de zijkanten ervan. Het is een misverstand te denken dat led-verlichting altijd minder verbruikt dan de gewone tl-verlichting van “lcd-monitoren”. Dat hangt van geval tot geval en van de gebruikte techniek af. De essentie van de Philips PowerSensor is dat die de verlichting dynamisch uitschakelt als je even of langere tijd niet voor je monitor zit. Dit gaat zeer snel en volautomatisch en bespaart dan uiteraard stroom afhankelijk van hoe vaak je niet aan je werkplek zit.

      • Ik bekijk de evaluatie van dergelijke monistors vanuit het standpunt van de thuisgebruiker en niet vanuit het standpunt werkplek. Meestal zit ik gericht een tijdje voor de computer, dus voor mij is verbruik belangrijk tijdens het gebruik. Normaal gezien vallen er geen dode periodes waarbij de monitor moet uitschakelen. Eigenlijk moet een monitor dus beoordeeld worden vanuit diverse gebruik profielen.

        Het was me niet opgevallen dat het om een nieuwsbericht ging, mijn excuses.

        Over LED versus LCD, is dit deels een marketing argument. En ik ben akkoord dat de back lighting verschillende setups kan hebben maar het doel van LED monitoren is wel degelijk de hype over vermogen verbruik. LED monitoren kunnen enkel verkocht worden als ze effectief minder verbruiken dan LCD. En daar bovenop kunnen LED schermen dunner gemaakt worden en kunnen een hogere helderheid hebben dan LCD. Maar volgens mij is het verkoopsargument dus de groene hype. Maar goed, ik ben dus geinteresseerd in een vergelijking van vermogen verbruik waarbij de monitor constant werkt en er geen “dode” periodes zijn. Ik geef het maar mee als feedback van een lezer.

        • Bedankt voor de feedback, dat zijn inderdaad interessante vragen. Een medewerker is momenteel bezig met een dossier over televisies, waarin onder andere ook het verschil tussen led, lcd en plasma aan bod zal komen. Dat is natuurlijk niet hetzelfde als computer-monitoren. Het dossier zal in elk geval over enkele weken op de site verschijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.