Nokia N900 internettablet review

Huwelijk van internettablet en smartphone

0
Nokia N900
Nokia N900 (qwerty-uitvoering)
De Nokia N900 is de opvolger van de eerder door DiskIdee geteste Nokia internettablets N770 (uit 2006) en N810 (uit 2008). Een internettablet is een soort minicomputer die vooral bedoeld is om onderweg mee te surfen en te e-mailen. Nieuws is dat je de N900 nu ook als (weliswaar redelijk omvangrijke) smartphone en mediaspeler kunt gebruiken. Eigenlijk is het een complete, maar erg kleine Linux-computer. Een test.

Een internettablet is een compact en licht apparaatje waarmee je draadloos surft, e-mailt, internetradio beluistert en video’s of muziek afspeelt. De internettablets van Nokia zoals de eerder door DiskIdee geteste Nokia internettablets N770 (uit 2006) en N810 (uit 2008) en de hier besproken nieuwe N900 draaien een speciale vorm van Linux, namelijk Maemo. Dit is openbronsoftware zodat iedereen er programma’s kan voor ontwikkelen of andere reguliere Linux-programma’s kan overzetten (“porteren”). Daardoor is er heel wat, meestal gratis, software beschikbaar voor de N900.

Uiterlijk
De Nokia N900 is niet groter dan een Apple iPhone, maar wel meer dan dubbel zo dik en ook heel wat zwaarder.
Het is een schuiftelefoon: onder het scherm zit een compact azerty- of qwerty-toetsenbordje verborgen met drie rijen wel heel erg kleine toetsen. Typen gaat, maar niet zo vlot als bijvoorbeeld bij de Samsung OmniaPro of zelfs de BlackBerry Bold 9700, die nog kleinere toetsen heeft, maar die zijn wel voorzien van ergonomische prismavormige verhogingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.