Breedbandrouter voor gamers

1
59

Prestaties
We voerden onze snelheidstest uit in de 5 GHz band. We sloten een HP-laptop met geïntegreerde HP 802.11N-adapter aan op de D-Link DIR-855. De HP-laptop rapporteerde een verbindingssnelheid van 130 Mbit/s. Het theoretische maximum ligt op 300 Mbit/s. Als we dan de effectieve doorvoersnelheid maten, haalden we een eerder schamele 32 Mbit/s. Ter vergelijking: de eerder door ons geteste AVM Fritz!Box Fon WLAN 7270 haalde met dezelfde testopstelling een verbindingssnelheid van 130 Mbit/s, maar een effectieve doorvoersnelheid van 68 Mbit/s. Het kan nog beter. Een Linksys by CISCO WRT610N router haalde in dezelfde test een verbindingssnelheid van 300 Mbit/s (het maximaal haalbare) en een effectieve doorvoersnelheid van 77 Mbit/s. De effectieve prestaties van de D-Link DIR-855 met de HP-laptop zijn dus eerder aan de matige kant. Als je een van de adapters van D-Link zelf gebruikt, dan zul je ongetwijfeld hogere snelheden halen (lees onze test van een vroegere versie van deze router met andere firmware in combinatie met eigen adapters). Maar dat geldt voor alle fabrikanten: de routers werken altijd het snelst met de eigen adapters. In de praktijk gebruiken de meeste mensen een laptop met een generieke draadloze chip van bijvoorbeeld Intel en dan bestaan er toch serieuze verschillen tussen de routers inzake snelheid.

Conclusie
De D-Link DIR-855 is erg gebruiksvriendelijk en eenvoudig te installeren. De dualband-technologie is eveneens erg interessant. Helaas werkt de installatiewizard alleen onder Windows. Bovendien zijn de prestaties in combinatie met generieke draadloze chips eerder aan de lage kant. Met de eigen D-Link adapters zijn de prestaties wel goed. Wel vinden we het prijskaartje van 199 euro nogal hoog voor de geboden mogelijkheden.

(42/100)

Adviesprijs
€ 199
1
2
3
4
Vorig artikelKweek beestjes en laat ze vechten
Volgend artikelZakelijke notebook van Samsung

1 REACTIE

  1. Leuke review. Ik heb de DIR-855 zelf ook gehad, maar heb deze twee weken geleden vervangen voor de Draytek Vigor 2130n.
    Deze router is wat mij betreft nog wat beter geschikt voor gamers, maar ook voor normale internetgebruikers. Dit omdat de QoS duidelijk stukken beter voor elkaar is dan bij de DIR-855.

    Voor de DIR-855 had ik een router met streaming engine, maar dat is niks vergeleken met de Draytek (of D-Link). Dus iedereen die als gamer een speciale router met streaming engine heeft gekocht raad ik aan om deze te vervangen door de Draytek Vigor 2130n.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.