Home Reviews

Flitsendsnel alternatief voor Windows

8

Beheer
Ubuntu servers kunnen centraal beheerd worden via Landscape. Dat is een webgebaseerd beheersysteem van Canonical. Op dit moment is dat nog redelijk lichtgewicht, omdat het voornamelijk dient voor systeembewaking en geautomatiseerde uitrol. Specifieke bewakingsmetingen kunnen toegevoegd worden via plug-ins in de Landscape client die op de te beheren systemen draait. Landscape is overigens alleen gratis als je een onderhoudscontract voor Ubuntu afsluit met Canonical. Verder heeft Canonical ook nog Launchpad, een collaboratie- en projectbeheersysteem voor softwareontwikkeling. Maar zoals eerder aangegeven zitten er ook haken in het systeem voor andere populaire commerciële netwerkbeheersystemen.

Conclusie
Inzake functionaliteit en multimediaondersteuning is een Ubuntu desktop veel rijker uitgerust dan zijn Windows 7 tegenhanger. Ook het kostenplaatje oogt beter. Qua total cost of ownership (tco) kan Windows echt niet concurreren met Ubuntu. Als je niet afhankelijk bent van .NET omgevingen, houdt in feite niets je tegen om Ubuntu op de desktop ernstig te overwegen. Bij de servers biedt Ubuntu alles om appliances mee te bouwen, maar ook normale servers met allerlei diensten. De rollengebaseerde installatie is erg flexibel en gemakkelijk. En dat alles met een heel wat beperkter gebruik van systeembronnen en hardware dan een typische installatie van Windows Server 2008 of 2008 R2.

(80/100)

Gratis; onderhouds- en ondersteuningscontracten beschikbaar
Systeemvereisten32-bit of 64-bit platformen (zie lijst op de website van Ubuntu); voor hardwarevirtualisatie heb je een moderne 64-bit processor van Intel of AMD nodig.
Kort* Canonical biedt met Ubuntu een erg uitgebreide en goed ondersteunde Linux-distributie.
* Met versie 9.10 kun je snel en eenvoudig een beveiligde privécloud uitrollen.

8 REACTIES

Comments are closed.

Mobiele versie afsluiten