Flitsendsnel alternatief voor Windows

8
71

Nieuwigheden in de servereditie
In vergelijking met de vorige serverversie heeft de 9.10 Karmic Koala een fors bijgewerkte kernel en serverkern. Er is een directory stack en Single-Sign-On-gereedschappen voor een sterk verbeterde integratie met netwerkdirectorysystemen (ook Active Directory). De nieuwe server bevat verder Django, een volledig ondersteund kaderwerk voor functionelere webserveropties. Inzake virtualisatie is er een sterk verbeterde ondersteuning voor zowel Xen (gast) als KVM (host en gast), met ondermeer een verbeterde cacheprestatie. De webbeheerinterfaceprotocols genaamd WBEM (web-based enterprise management) vereenvoudigen het koppelen met populaire enterprise-beheersystemen en uiteraard met Canonicals eigen beheersysteem Landscape (meer daarover straks).

In de wolken
Ubuntu speelt op de Cloud-hype in met de Ubuntu Enterprise Cloud of kortweg UEC die standaard voorzien is in Ubuntu Server. Deze cloudomgeving is volledig met open broncode en werkt met dezelfde API’s als Amazon EC2, waardoor je met dezelfde gereedschappen als voor die commerciële cloudomgeving meteen je eigen privé-cloud kunt aanmaken. Zo’n privé-cloud geeft je alle voordelen van diensten op internet, maar zonder de risico’s inzake veiligheid die een publieke cloud met zich meebrengt. Amazon voorziet ook Ubuntu 9.10 Server als een image op hun EC2-cloudomgeving. Dat geeft je de mogelijkheid om cloudsystemen te ontwerpen op UEC en die dan naadloos over te dragen naar Amazon EC2 voor publieke uitbating.
De UEC draait op software van Eucalyptus Systems en dient dus om een privé-cloud binnen je eigen bedrijfsnetwerk uit te bouwen. Omdat je zelf de beveiliging van je privécloud helemaal in handen hebt via firewalls en dergelijke, kun je ook een cloudomgeving uitrollen in omgevingen waar de bedrijfsregels of beveiligingsoverwegingen dat anders zouden verbieden. Canocal is niet uniek met zijn ondersteuning voor Amazon EC2: de meeste andere grote ‘enterprise’ Linux-distributies met Red Hat en Novell SuSE op kop bieden dit ook, maar voorzien standaard geen privé-cloud.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelOok filmen in HD bij minder goede lichtomstandigheden
Volgend artikelNo-nonsensenavigatie met nieuw TomTom systeem

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.