Flitsendsnel alternatief voor Windows

8
71

Keuze aan desktops
Ubuntu is er in drie verschillende desktop-edities met elk een andere grafische schil of desktop-omgeving. ‘Ubuntu’ gebruikt de Gnome desktop, ‘Kubuntu’ de KDE desktop en ‘Xubuntu’ de XFCE desktop. Er zijn daarnaast nog een paar speciale desktopvarianten en ook door anderen samengestelde van Ubuntu afgeleide distributies waarvan Mint een erg populaire is. KDE lijkt het meest op Windows, XFCE het minst.
Welke desktopomgeving je kiest, is voornamelijk een kwestie van smaak. KDE is nogal hongerig qua systeembronnen. Gnome is minder hongerig en biedt meer variatie op de desktop. XFCE is de meest compacte desktop. Gebruik deze als Gnome toch te traag draait op de gekozen hardware. Gelukkig is het niet nodig om Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu opnieuw te installeren als je een andere desktop wil proberen. Je kunt de drie desktops tegelijk installeren, afwisselen tussen de drie en als je een beslissing genomen hebt, de andere twee verwijderen.

Ubuntu Gnome desktop met Apple-achttig Cairo dock

Ubuntu Gnome desktop met Apple-achttig Cairo dock (© ; licentie: )

Zowel desktops als servers bestaan in een 32-bit of een 64-bit versie. Voor de ingebouwde virtualisatie hebt je de 64-bit editie nodig en een processor die hardwarevirtualisatie ondersteunt. (Alle moderne cpu’s van Intel en AMD bieden dit). Behalve de gewone desktop- en serveredities bestaat er vanaf versie 9.10 ook een speciale distributie voor netbooks: de Ubuntu Netbook Remix.

1
2
3
4
5
6
7
8
Vorig artikelOok filmen in HD bij minder goede lichtomstandigheden
Volgend artikelNo-nonsensenavigatie met nieuw TomTom systeem

8 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf je reactie!
Vul hier je naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.