Sound docks voor draagbare muziekspelers

2
190

Veel consumenten zetten hun volledige muziekcollectie op hun Apple iPod of mp3-speler van een ander merk. Ze willen die muziek in toenemende mate ook thuis beluisteren. Dat kan via een dock. We onderzochten de mogelijkheden van dergelijke docks.

Sound docks voor de iPod en voor andere mp3-spelers zijn ongemeen populair. In toenemende mate worden dergelijke docks ook geïntegreerd in allerlei andere audio- en videoapparaten, zoals speakers, compacte audiosystemen, hifiversterkers en platte tv’s. Veel consumenten zetten immers hun ganse muziekcollectie op hun draagbare muziekspeler. Ze willen hun muziekverzameling niet alleen onderweg, maar ook overal in huis beluisteren.

Dat kan, maar er zijn toch enkele zaken waarop je moet letten. Aan “draagbare” muziek stellen we andere kwaliteitseisen dan aan muziek die we rustig thuis willen beluisteren. Onderweg is vooral het gebruiksgemak van belang. Door ruimtegebrek is het soms noodzakelijk uw muziekcollectie sterk te comprimeren. Hoe zwaarder de compressie, hoe groter het verlies aan geluidskwaliteit. Onderweg vormt dat minder een probleem, ook al om dat de standaardoortjes van de meeste mp3-spelers en iPods op kwaliteitsgebied niet al te hoog scoren.

Als je die sterk gecomprimeerde muziek thuis wil beluisteren met een goede geluidsinstallatie dan vallen de tekortkomingen in de geluidskwaliteit snel op. Dat geldt zeker als je vooral naar jazz of klassiek luistert.

Wil je je muziekcollectie dus zowel onderweg als thuis digitaal beluisteren, dan kies je best voor een minder sterke compressie. Met wat experimenteren vind je het ideale compromis tussen omvang van de bestanden en kwaliteit van het geluid. (Lees ook het artikel over muziekcompressie.) Heb je een mp3-speler of iPod met erg grote harde schijf, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen jouw muziek zonder compressie te digitaliseren. Dan is de geluidskwaliteit in principe vergelijkbaar met die van een cd. In dat geval bepalen de kwaliteit van de mp3-speler, van de oortjes of koptelefoon en van de dock hoe goed het geluid klinkt.

Apple Universal Dock

Apple Universal Dock (© ; licentie: )

Apple Universal Dock
In dit artikel concentreren we ons natuurlijk op de docks. Die zijn er in alle soorten en kwaliteiten. Ooit werden alle Apple iPods standaard geleverd met een simpele dock. Tegenwoordigkun je die apart kopen voor 45 euro. Je krijgt er een compacte afstandsbediening bij. Daarmee kun je afspelen/pauzeren, het volume bedienen en vooruit/achteruit navigeren. Met die Apple Universal Dock kunt u uw iPod ook eenvoudig op een versterker of tv aansluiten. Er zit tevens een USB-aansluiting op. De lijnuitgang van dit dock is gebalanceerd en geeft dus een betere geluidskwaliteit dan wanneer je je iPod direct op je versterker aansluit via de ingebouwde 3,5 mm ‘minijack’-aansluiting.

Speaker docks
Fabrikanten zoals Altec Lansing, Bose, JBL, JVC, Lenco, Logitech, Panasonic, Pioneer, Sharp en vele anderen maken compacte docks met ingebouwde luidsprekers. Die zijn op de eerste plaats bedoeld om er een iPod op aan te sluiten, maar hebben meestal ook een gewone audio-ingang voor andere apparatuur, waaronder mp3-spelers van andere merken. Prijzen variëren van minder dan 100 tot meer dan 300 euro.

Al deze speaker docks werken in principe op dezelfde manier. Je schuift er je iPod langs boven of langs voor in en kunt dan via de ingebouwde speakers naar je muziek luisteren. Conversiestukken voor de diverse iPod-modellen worden meestal meegeleverd. De docks laden jouw iPod ook op. Bovendien worden ze doorgaans geleverd met een afstandsbediening. Sommige hebben extra’s aan boord zoals een fm-radio.

Sharp DK-AP7N (links) en Pioneer XW-NAS5 (rechts)

Sharp DK-AP7N (links) en Pioneer XW-NAS5 (rechts) (© ; licentie: )

Er bestaan ook draagbare uitvoeringen van dit soort docks die je bijvoorbeeld op reis kunt meenemen. We denken dan aan de Sharp DK-AP7N (89 euro). Aan het andere eind van het spectrum zijn er grotere uitvoeringen met zwaardere versterkers en zelfs ingebouwde subwoofers. Voorbeelden zijn de Lenco iPod Tower 1 of de Pioneer XW-NAS5 (449 euro). Dat laatste systeem heeft zelfs Bluetooth aan boord, zodat het draadloos muziek kan ontvangen van smartphones of mp3-spelers die zelf zijn uitgerust met Bluetooth.

Dan zijn er nog de variaties die andere functies integreren. We denken dan aan de Panasonic MW-10 (329 euro) die ook dienst doet als digitaal fotokader dankzij het ingebouwde 9-inch WVGA lcd-scherm. Daarop kunt u ook de video’s afspelen die er eventueel op uw iPod staan.

Panasonic MW10

Panasonic MW10 (© ; licentie: )

Ingebouwde docks
Allerlei geluids- en video-apparatuur wordt tegenwoordig geleverd met een ingebouwde iPod dock. Dat varieert van eenvoudige compacte muziekinstallaties voor in de werkkamer of de keuken over hifiversterkers en soundbars tot draadloze hifispeakers. De Peekton PK 8700 (189 euro) is een multimedia microketen die niet alleen een ingebouwde dock heeft, maar ook een 7-inch lcd-scherm voor het weergeven van foto’s en video’s.

Pioneer heeft een hele reeks hifiversterkers met aansluitingen voor iPods en mp3-spelers. Prijzen variëren van 349 euro voor de VSX-519V tot 899 euro voor de krachtige meerkanaalsversterker VSX-1019AH. Deze laatste kan videosignalen opwaarderen naar Full HD (1080p).

LG HLB54S Blu-ray Soundbar

LG HLB54S Blu-ray Soundbar (© ; licentie: )

De LG HLB54S Blu-ray Soundbar heeft zoals de naam aangeeft niet alleen een ingebouwde Blu-rayspeler, maar is ook voorzien van een iPod dock. Verder heeft deze soundbar allerlei snufjes zoals WiFi-verbindingen, ondersteuning voor DLNA (Digital Living Network Alliance)-thuisnetwerk en een USB-ingang. Voor al dat moois betaalt u wel 800 euro.

Maar het kan nog duurder. Parrot Zikmu zijn stijlvolle draadloze stereoluidsprekers ontworpen door de Franse designer Philippe Starck met WiFi, Bluetooth en een iPod-dock. Kostprijs: bijna 1.300 euro.

Parrot Zikmu draadloze stereo luidsprekers

Parrot Zikmu draadloze stereo luidsprekers (© ; licentie: )

Het spreekt vanzelf dat dit soort high-end docks alleen maar nut heeft als je de muziek op je iPod of mp3-speler niet te sterk comprimeert. Anders zul je het verschil met de goedkopere docks beslist niet kunnen horen.

Vorig artikelWaarom e-boeken toch duur gaan blijven
Volgend artikelRedder in nood
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. Beste Jozef, ik heb met plezier je “Sound docks” artikeltje gelezen. Spijtig dat je niet praat over WADIA en ONKYO. Deze merken hebben een digitale DOC die de interne IPDpod DAC bypassed. Het geluid komt dus gewoon digitaal uit je Ipod. Sluit je je IPOD vervolgens op je HIFI systeem aan en heb je alles in Lossless gecomprimeerd dan speel je je muziek aan CD kwaliteit.

    HErman Durieux

Reacties zijn gesloten.