Met risico op overvolle netwerken, op naar riante mobiele toekomst

0
34

Enkele recente smartphones

Terwijl de fabrikanten al bezig zijn met 4G, de vierde generatie mobiel bellen voor te bereiden, worstelen de operatoren met het succes van de smartphones. Investeren in capaciteit is absoluut nodig, maar willen ze dat, als de telefonie hen dreigt te ontsnappen?

Ga er maar aan staan, als mobiele operator. Je bent nu 15-20 jaar in bedrijf, je hebt miljoenen gsm-klanten en die betalen allemaal een stuk meer dan ze voor vaste telefonie bereid waren. De zaken gaan goed, als is de concurrentie niet altijd even gemakkelijk nu meer dan iedereen een gsm heeft.

En dan komt een woord als convergentie. Schitterend, enerzijds, want je kan nu ook mobiel internet verkopen aan diezelfde klanten. In het ene land al duurder dan in het andere, maar grof genomen: goeie business. Maar: die klanten willen nu hun gesprekken via internettelefonie afhandelen, Skype en dat soort diensten, en daarmee verliest die operator rendabele voicetelefonie. Rampzalig, dus, dat vooruitzicht dat je klanten verliest door ze een betere service te bieden.

Verizon in de VS heeft dat goed begrepen en gaat nu zijn klanten zelf Skype aanbieden – hopelijk ten profijte van beide partijen. Dat kan, zoals operator 3 in Groot-Brittannië bewijst. Maar als alle operatoren dat gaan doen, waar is dan weer het concurrentievoordeel. Doemscenario’s op termijn.

De gebruikers zitten niet stil en profiteren ten volle van de technische mogelijkheden van het mobiele internet. Met hun iPhone, Android of andere slimme toestellen zorgen hij en zij zelfs voor een trafiek die de netwerken niet hadden voorzien. Opstoppingen, overbelasting is het gevolg. Ontevreden klanten, nog niet bij ons, gelukkig, maar dan alleen maar omdat het bij ons nog te duur wordt gehouden.

En dus moeten mobiele operatoren investeren in grotere capaciteit die hen allicht minder zal opbrengen en hen zal doen verliezen in hun kernactiviteit, gesprekken afhandelen.

Hun leveranciers van materiaal werken intussen aan 4G, de volgende generatie. Weer investeringen, die ze zullen moeten doen, vanuit de druk van de markt. Die wil supersnel mobiel internet en alle verdere convergentie met computerkracht en online werk dat de nieuwste speeltjes, zelf stilaan zo krachtig als een laptop, aankunnen.

Ga er maar aan staan, als mobiele operator. Het Mobile World Congress in Barcelona toont duidelijk een sector in goede doen. Grote stand, ruime budgetten, recepties en feestjes – de grote dagen. De marges raken nu stilaan onder druk, volgend jaar zal dat zeker sterker het geval zijn.

Hun probleem, denken wij als gebruiker, en dat is zeker zo. Alleen, als de netwerken vastlopen, zoals onlangs in New York, dan is het ook ons probleem. Want wij zijn er intussen wel afhankelijk van, voor ons werk en ons plezier en ons privé-leven.

De oplossing zal er komen, maar misschien worden we onderweg een paar keer door elkaar geschud.

Toon Lowette is mede-oprichter van 6minutes. Hij is voormalig Knack-journalist en sinds 1982 actief in elektronisch uitgeven, eerst bij krantengroep De Standaard, daarna als onafhankelijk consultant. In 1999 lag hij mee aan de basis van de e-mailnieuwsbrievenuitgeverij 6minutes.

Vorig artikelFull HD video’s en foto’s maken vanuit de palm van je hand
Volgend artikelDictafoons met handig USB Docking Station