Home Nieuws

Muziek componeren en noteren

0
91
Sibelius First

Sibelius First (© ; licentie: )

Avid, producent van digitale audio- en videoproducten, brengt met Sibelius First een betaalbaar muzieknotatiepakket op de markt waarmee je composities in partituren kan gieten en ze kan delen.

Sibelius is een softwareprogramma voor het noteren en componeren van muziek. Het wordt voornamelijk gebruikt door professionele componisten en daar zal de prijs van € 599 wellicht veel mee te maken hebben. Avid brengt nu met Sibelius First een goedkopere versie uit voor de thuismuzikant. Sibelius First maakt gebruik van de professionele gereedschappen van Sibelius 6, de laatste versie van de professionele software. Met First is het mogelijk om op een eenvoudige manier muziek te noteren, te scannen, af te spelen, te transponeren, te arrangeren, af te drukken en te publiceren, aldus Avid.

Composities
In het Keyboard en Gitaarfret window kan je noten invoeren door het aanslaan van de toetsen op een MIDI-keyboard of computertoetsenbord. Op die manier kan je ‘op gehoor’ componeren zonder dat je de basiselementen van muzieknotatie moet kennen. Het programma voorkomt ‘botsingen’ en verplaatst elementen van de partituur automatisch naar de juiste positie. Met Dynamische Partituren worden onderdelen op basis van de gebruikte instrumenten automatisch bijgewerkt wanneer de partituur wijzigt. Je kunt akkoordsymbolen, songteksten, titels en afbeeldingen toevoegen aan de partituren. Je hebt ook de beschikking over een muziekspeler om de partituren af te spelen en ze vervolgens uit te voeren als audiobestand voor backingtracks, cd’s en mp3. Ook kan je je composities online publiceren, waarbij je ze rechtstreeks in een webbrowser kan laten afspelen. Partituren kunnen wereldwijd gedeeld en verkocht worden op SibeliusMusic.com.

Prijzen en beschikbaarheid.
Sibelius First is medio februari verkrijgbaar voor € 129. De software ondersteunt Windows XP (SP2), Windows Vista, Windows 7 (32-bit or 64-bit) en Mac OS X 10.4.11, Mac OS X 10.5.8, Mac OS X 10.6 of hoger.