Geen IT voor de Slimste Mens

0
42

Seven

Ik zat met open mond te kijken naar De Slimste Mens ter Wereld. Het was niet Vrt-journaliste Linda De Win die mijn mond deed openvallen. Een vraag over IT deed dat wel.

Linda De Win zette met tien deelnames en de overwinning een puike prestatie neer in de Vrt-quiz De Slimste Mens ter Wereld. Dat veroorzaakte heel wat schandalige, vrouwonvriendelijke reacties op sociale netwerksites en in de reactiefora van de Vlaamse kranten. Maar ook daar viel mijn mond niet van open, want het internet lijkt steeds meer op een vrijhaven voor ongelikte beren. In dit geval letterlijk te nemen, want het zijn meestal mannen met een klein pietje die liefst anoniem allerlei vuil spuiten op internetfora.

Nee het was een van de vragen die me met verstomming sloeg. ‘Waar staat de afkorting IT voor,’ vroeg quizmaster Erik Van Looy. Wat is dat nu voor een simpele vraag, zeg ik tegen mijn vrouw. Maar twee van de drie kandidaten, waaronder Linda De Win, blijven het antwoord schuldig!

Zo zie je maar in welk een bubbel wij it’ers leven. In talloze artikels in DiskIdee komt deze afkorting voor. Geen haar op ons hoofd denkt er aan it voluit te schrijven, zoals we soms, maar wellicht te weinig, wel doen bij andere afkortingen. Maar de kans is dus heel groot dat een gewone Belg die onze artikels in handen krijgt, zich al in zijn eerste artikel verslikt. Want wat is toch die mysterieuze it die je in elk artikel aantreft? En al die andere afkortingen en acroniemen, van AARP tot ZTPL, waar we in de it zo graag mee uitpakken?

Nu hebben ook andere sectoren hun geheimtaal die het voor buitenstaanders moeilijk maakt om erin door te dringen. Denk maar aan dokterslatijn of architectenbargoens. Maar onze sector spant toch de kroon. Alleen al in de Telecommunications Glossary van Telfino uit 1994 die hier toevallig op mijn bureau ligt, staan tienduizenden afkortingen. En dat is dan alleen voor telecommunicatiebegrippen. Bovendien is dat boek ondertussen vijftien jaar oud! Sinds die tijd zijn er tienduizenden termen bijgekomen en wellicht evenveel weer verdwenen.

1
2
Vorig artikelOnder water fotograferen tot 10 m diep
Volgend artikelOver-the-top actie
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.