Bestanden en mappen synchroon houden

0
642
Internetprotocol WebDAV

Internetprotocol WebDAV (© ; licentie: )

Soorten oplossingen
Qua commerciële (betalende) software bestaat er erg veel inzake synchronisatie. De meeste moderne back-upsoftwarepakketten kunnen bijvoorbeeld ook synchroniseren. Als je dus al back-upsoftware in huis hebt, hoef je wellicht niet verder te kijken. Veel back-upsoftware kan trouwens ook met een ftp-server werken. Ftp staat voor file transfer protocol en het dient om de inhoud van een server op internet (zoals een webserver) te synchroniseren met een lokale directoryboom op je pc.

Het veel nieuwere internetprotocol WebDAV is speciaal bedoeld om op verschillende systemen of met verschillende personen aan dezelfde bestanden te werken. Ook WebDAV wordt vaak al ondersteund door recente synchronisatie- en back-upsoftware.

Een basisfunctionaliteit voor elke synchronisatiesoftware is uiteraard de vergelijking van bron en bestemming. Het synchroniseren of gelijk maken van de twee betekent bestanden van de bron naar de bestemming kopiëren als die nieuwer zijn of nog niet bestonden. Andersom worden bestanden gewist die op de bestemming bestaan, maar niet op de bron worden aangetroffen. Als je die laatste stap overslaat en dus geen bestemmingsbestanden wist, maak je in feite een back-up. Vandaar dat je de synchronisatie-opdracht kunt beschouwen als een uitbreiding van de gewone back-up.

1
2
3
4
Vorig artikelGranulair herstel voor Exchange en SharePoint
Volgend artikelSuperslanke laptop houdt het bijna een half etmaal vol