Een nuttige reisgenoot

2
469

13 verschillende categorieën: Noodtoestanden, Reizen & de weg, Hotel, Boodschappen doen, Eten & drinken, Eten kopen, Gezondheid, Tijdverdrijf, Zaken doen, Tijd & data, Weer, Conversatie en tot slot: Algemeen. In elke categorie vind je dan een heleboel zinnen, zoals “Brengt u de rekening aub”, “accepteert u kredietkaarten”. Dergelijke zinnetjes kom je ook tegen achteraan in reisgidsen in het hoofdstuk “de inheemse taal”, meestal zijn ze nuttig maar wat je nodig hebt vind je gewoonlijk niet terug. Zo vonden we in de TG-470 nergens “ik zoek het toilet”, maar wel “mijn weeën zijn begonnen”. Ik weet niet welke zin jij het vaakst gebruikt.

Franklin TG-470 Euro Interpreter
De zinnen zijn ingedeeld in dertien categorieën

Traaaag
Ondertussen zijn we wel verwend geraakt door onze super-computers. In vergelijking daarmee is de TG-470 een traag beestje. Het opzoeken van een eenvoudig woord kost zo’n 3 seconden, maar wanneer je een woord opzoekt dat in veel uitdrukkingen gebruikt wordt (die krijg je tegelijkertijd te zien) zit je al vlug meer dan 10 seconden naar het zandlopertje te staren. Enige troost: opzoeken in een papieren versie duurt hoe dan ook langer.

Andere functies
Naast vertalen kan de TG-470 nog meer. De meeste van die functies kan je GSM waarschijnlijk ook of nog veel beter, maar kom.
Zo is het ook een rekenmachine maar omdat het klavier geen numeriek gedeelte heeft, is dat niet echt gemakkelijk te gebruiken.
Veel handiger is het omrekenen van valuta. Je tikt (eenmalig) de wisselkoers in, en de translator zet de “Thuis”-munteenheid vliegensvlug om in de “Andere” munteenheid of vice versa. Naast het omzetten van

1
2
3
4
5
Vorig artikeliPod dock met fotokader
Volgend artikelLaptop toont 3D beelden
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Ik vrees dat die niet meer te krijgen is, al zie ik op e-Bay wel een occasie-aanbod uit Bulgarije… maar of dat betrouwbaar is… Je kunt op eBay ook een zoekopdracht configureren die je waarschuwt wanneer iemand een gezocht product aanbiedt.

  2. Geachte:
    IK ben opzoek naar een woordenboek vertaler Franklin TG-470

    met Dank
    Hoogachtend
    Willy Danneels

Reacties zijn gesloten.