Home Internet / Diensten

Beter surfen dankzij browserplug-ins (Firefox)

0

categorieën en ze van steekwoorden en notities voorzien. Het is ook mogelijk relaties te leggen tussen verschillende pagina’s. Verder kun je volledige webpagina’s, met inbegrip van pdf’s, bewaren. Die informatie is ook doorzoekbaar. Dat is erg handig voor informatie waarvan je vreest dat ze weer van het internet verdwijnt. Daarnaast kun je de informatie volgens allerlei bibliografische stijlen citeren in Word en OpenOffice. Dan moet je wel de juiste plug-in voor die tekstverwerker installeren. Vanaf versie 1.5, terwijl we dit schrijven nog in het bètastadium, kun je informatie synchroniseren tussen verschillende installaties van Zotero. Je moet zich dan eerst registeren op zotero.org, maar dat behelst alleen het opgeven van jouw naam, wachtwoord en e-mailadres. De informatie is daarna ook raadpleegbaar op zotero.org.

Zotero (Firefox) index
Zotero (Firefox) index

Gedownloadde bestanden van opgeslagen sites dien je apart te synchroniseren met een eigen WDAV-server. Sowieso is het mogelijk je database te exporteren en opnieuw te importeren in een andere installatie van Zotero. Verder kunnen verschillende installaties van Zotero een en dezelfde database gebruiken op een netwerk. Dit vereenvoudigt het samenwerken rond een researchproject. Deze plug-in is goud waard bij het voorbereiden van een lezing of het uitvoeren van een projectonderzoek.

Product: Zotero 1.0.9 (en bètaversie 1.5b2)
Website: www.zotero.org & https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/3504
Platform: Firefox 2.0-3.5

Kort
* Met plug-ins breidt u de functionaliteit van Firefox en Internet Explorer uit.
* Er bestaan tal van interessante plug-ins voor zowel Firefox als IE, maar controleer wel eerst of de plug-in van een betrouwbare bron komt.

Mobiele versie afsluiten