Internetprotocols (deel 6)

2
61
Dit artikel is deel 27 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieInternetprotocols (deel 5)Van IPv4 naar IPv6

TFTP
Het triviale bestandenoverdrachtprotocol of TFTP zit nog eenvoudiger in elkaar. Je maakt de verbinding en zonder inlog kun je meteen een bestand downloaden of uploaden. Andere bevelen zijn er niet of nauwelijks. Er is alleszins geen enkele manier om doorheen directory’s te navigeren en je kunt ook geen directorylijst opvragen. Een TFTP-sessie waarin contact gelegd wordt met een server, via ‘help’ alle bevelen getoond en daarna een tekstbestand ‘weaselfilter.log’ geüploadet wordt, neemt exact drie bevelen in beslag.

Hou er wel rekening mee dat bij TFTP een connectie naar een ander systeem altijd lukt, ook al draait er op dat andere systeem helemaal geen TFTP-dienst. Er is dus geen manier om vooraf te weten te komen of de verbinding succesvol was of niet. Dat weet je pas als je probeert een bestand te downloaden of te uploaden: dat genereert een time-out als de verbinding niet succesvol blijkt. Net zoals bij FTP kun je bij TFTP aangeven of het bestand dat je wil overdragen een tekstbestand dan wel een binair bestand is. Dat doe je bij TFTP met het ‘mode’-bevel, of met de speciale woorden ‘ascii’ of ‘binary’.

Als je graag alles wil nalezen over de FTP- en TFTP-standaard, verwijs ik je graag naar de RFC-documenten.

1
2
3
4
Vorig artikelVan IPv4 naar IPv6
Volgend artikelInternetprotocols (deel 5)

2 REACTIES

  1. Zoals in dit artikel staat uitgelegd, heeft tftp helemaal geen inlogprocedure. Er is dus helemaal geen sprake van een wachtwoord. De toegangsrechten voor tftp kunnen wel beperkt worden tot bepaalde ip- of MAC-adressen vanuit de server, mogelijk is dat dus gebeurd bij jouw router. Probeer de router te resetten tot de fabrieksinstellingen, dat zou de webinterface terug tevoorschijn moeten halen.

  2. hi ik heb een draadloze router,heeft geen webinterface meer.
    ik kan het met een tftp server uploaden, maar dan krijg ik de melding accec violation omdat deze met een wachtwoord beveiligd is.
    is het mogelijk met tftp ook een wachtwoord mee te zenden? zo ja hoe moet dat dan.

    o ja een mooie duidelijke site.

    groetjes

Reacties zijn gesloten.