Internetprotocols (deel 6)

2
61
Dit artikel is deel 27 van 35 in het DiskIdee dossier Netwerken ontsluierd (cursus)
DossiernavigatieInternetprotocols (deel 5)Van IPv4 naar IPv6

Een opdrachtregelclient kun je op twee manier instrueren om contact op te nemen met een server: je geeft de te contacteren server meteen in de opdrachtregel waarmee je de ftp-client start, of je start eerst de client en geeft de opdracht tot contacteren pas in de ftp-opdrachtregel. Dat ziet er als volgt uit (wat je zelf moet typen is onderlijnd):

FTP ftp.microsoft.com

of

FTP
ftp> open ftp.microsoft.com

De FTP-server zal nu om een authenticatie vragen. Geef een gebruikersnaam en wachtwoord in. Publieke FTP-servers accepteren meestal een zogenaamde anonieme inlog: je geeft dan als gebruikersnaam ‘Anonymous’ op en als wachtwoord vraagt de FTP-server dan meestal om je e-mailadres, maar als je graag echt anoniem wil blijven werkt ‘guest@guest.com’ meestal ook wel.
Surf je naar een FTP-server die niet echt voor het grote publiek bestemd is of naar een systeem waar je specifiek als gebruiker ingeschreven bent, dan geef je uiteraard de door de beheerder aan jouw toegewezen gebruikersnaam en wachtwoord op. Eenmaal ingelogd, presenteert het systeem je met de ftp-opdrachtregel ‘ftp>‘.
Je typt nu bevelen. De meeste van deze bevelen zijn gebaseerd op de opdrachtregelbevelen van een Unix-opdrachtschil, maar moderne FTP-clients kennen ook een paar synomiembevelen die vertrouwder zijn voor bijvoorbeeld Windows-gebruikers. Er is in elk geval ook een hulpbevel. Typ maar eens ‘help’ en Enter, dan krijg je een lijst met alle toegestane bevelwoorden. Als je ‘help open’ of ‘open’ gevolgd door een ander bevelwoord typt, krijg je uitleg over het bevelwoord.

Unix
Onder Unix vraag je een directorylijst op met ‘ls’, maar het woord ‘dir’ werkt vaak ook. Dat is bij FTP ook het geval. Probeer het maar eens. De directorylijst ziet er in elk geval niet uit zoals je die gewend bent van Windows: een FTP-directorylijst ziet er namelijk meestal (doch niet altijd!) uit als een directorylijst onder Unix.

Een Unix-directorylijst toont eerst de bestandsattributen, daarna wie de eigenaar is van het bestand (of de directory) en pas helemaal aan de rechterkant zie je datum, tijd en naam van het bestand of de directory.

1
2
3
4
Vorig artikelVan IPv4 naar IPv6
Volgend artikelInternetprotocols (deel 5)

2 REACTIES

  1. Zoals in dit artikel staat uitgelegd, heeft tftp helemaal geen inlogprocedure. Er is dus helemaal geen sprake van een wachtwoord. De toegangsrechten voor tftp kunnen wel beperkt worden tot bepaalde ip- of MAC-adressen vanuit de server, mogelijk is dat dus gebeurd bij jouw router. Probeer de router te resetten tot de fabrieksinstellingen, dat zou de webinterface terug tevoorschijn moeten halen.

  2. hi ik heb een draadloze router,heeft geen webinterface meer.
    ik kan het met een tftp server uploaden, maar dan krijg ik de melding accec violation omdat deze met een wachtwoord beveiligd is.
    is het mogelijk met tftp ook een wachtwoord mee te zenden? zo ja hoe moet dat dan.

    o ja een mooie duidelijke site.

    groetjes

Reacties zijn gesloten.