Moderne computerschermen zijn plat

0
92

voldoet sowieso aan allerlei Europese en wereldwijde normen inzake milieu en ergonomie, dus daar hoef je je eigenlijk weinig zorgen over te maken. Er kunnen wel allerlei extra’s in een computerscherm ingebouwd zitten. Zo kan er een usb-hub aan boord zijn, interne luidsprekers, kabelgeleiders en -houders, zelfs analoge of digitale tv-tuners (dvb-t, digitale tv via antenne) en meer. Meer betekent uiteraard duurder. Kijk dus gewoon naar wat je nodig hebt of prettig vindt en of je dat de meerprijs waard vindt.
Bij lcd-schermen kunnen de duurdere modellen ook een betere kwaliteit van lcd-panelen hebben. Dat is vooral te merken aan het kleiner percentage dode subpixels. Dat zijn kristallen die niet meer werken en dus het licht altijd blokkeren. Bedenk dat kapotte subpixels zelden tot nooit door de garantie gedekt worden. Een scherm met zichtbare dode subpixels kun je dus normaal niet inruilen. Je kunt echter zelf eenvoudig in de winkel checken of een monitor last heeft van niet-werkende pixels. Vraag dat de handelaar een testprogramma draait met achtereenvolgens een wit, rood, groen en blauw beeld. Je ziet dan direct of er zwarte stipjes in zitten. Dat zijn dode subpixels. Een of twee is nog aanvaardbaar, maar als je meer dode pixels vindt, kies je best een ander exemplaar uit.

24” Full HD monitor van LG Electronics
24” Full HD monitor van LG Electronics

Correct instellen van een lcd-computerscherm
De makkelijkste manier om een lcd-computerscherm correct in te stellen, is vertrekken van 50% instellingen voor zowel contrast als helderheid (‘brightness’). Toon daarna zwarte tekst op een witte

1
2
3
4
Vorig artikelDigitale leesplank met elektronische inkt
Volgend artikelIP-telefonie-oplossing voor kleine en middelgrote ondernemingen