Netbooks getest (Medion & MSI)

0
73
Dit artikel is deel 1 van 13 in het DiskIdee dossier Netbooks
DossiernavigatieMini-pc’s neem je erbij

er zit maar een kanteltoets onder die dienst doet als linker- en rechtermuisknop. Die toets ziet er echter stevig genoeg uit, veel steviger dan bijvoorbeeld bij de Asus Eee PC
701
. Dat geldt ook voor het ganse ontwerp van deze netbook: het ziet er goed uit en voelt allemaal stevig aan.

Prestaties
Je koopt dit soort mininotebooks natuurlijk niet om er intensieve applicaties of games op te draaien. Om te surfen, te chatten, te e-mailen of kantoordocumenten te bewerken is deze Medion akoya mini netbook E1210 in elk geval krachtig genoeg. Hij haalt een PC Mark05 benchmarkscore van 1565 PCMarks. Dat is ruim veertien keer trager dan de snelste PCMark die ooit werd gemeten en vergelijkbaar met computers van vier à vijf jaar geleden. Ook de scores op de grafische benchmarks FutureMark 3DMark komen overeen met prestaties die vier à vijf jaar geleden "normaal" waren. 3DMark2001 levert 2839 3DMarks op, 3DMark2003 komt uit op 680 3DMarks en op de 3DMark2005 benchmark scoort deze netbook 236 3DMarks.
Om het gewicht laag en de afmetingen compact te houden werd er bespaard op de omvang van de accu. Het is een 3-cell 2200 mAh accu. Dat merk je helaas ook aan de autonomie: na ongeveer twee uur geeft de accu het op. Je kunt ongeveer 2,5 uur uit de accu puren als je de helderheid van het scherm zo laag mogelijk zet (niet meer dan 50%).

Conclusie
De Medion akoya mini netbook E1210 is een aanrader, zeker als je hem nog vindt bij Aldi voor de toch wel lage prijs van 369 euro. Het is een ideale notebookje voor “erbij”. Jammer alleen dat de autonomie eerder beperkt is, maar dat is helaas een probleem dat je ook tegenkomt bij zowat alle andere merken mininotebooks of netbooks.
Adviesprijs
369 euro bij Aldi, rond de 400 euro elders.
1
2
3
4
Vorig artikelPopulair bordspel nu interactief op een groot aantal gameplatforms
Volgend artikelTypen is zilver, spreken is goud
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.