Home Audio / Video

DAB-radio-ontvanger in de winkelrekken bij Aldi België

17
1090

ALDI biedt vanaf 21 maart in België een DAB/FM-radio aan waarmee je zowel FM-uitzendingen kan beluisteren (88-108 MHz) als uitzendingen op de DAB band III (174~240 MHz).
ALDI DAB radio BlueTinum BT-DAB5059
Vanaf woensdag 21 maart 2007 verkoopt Aldi België en Aldi Luxemburg een DAB/FM-radio aan 79,99 euro. Normaal zou DiskIdee geen artikel wijden aan de verkoop van een radiootje – ware het niet dat betaalbare DAB ontvangers (Digital Audio Broadcasting) toch zo moeilijk te vinden zijn. Of de radio ook in Nederland te koop aangeboden wordt weten we vooralsnog niet, omdat de Nederlandse website van Aldi veel later geüpdatet wordt dan die van andere landen.
We gaan hier niet de lof zingen van de kristalheldere, storingsvrije ontvangst van DAB-uitzendingen – daarvoor verwijzen we je naar een artikel dat je vroeger al kon lezen op deze website.

Wekker
De aangeboden radio is de BlueTinum type BT-DAB5059. Je kunt er zowel FM uitzendingen mee beluisteren (88-108 MHz) als uitzendingen op de DAB band III (174~240 MHz).
Het toestel meet 280 x 140 x 170 mm en heeft een vermogen van 2 x 5Watt RMS. Je kunt acht voorkeurstations vastleggen. Een monochroom LCD-scherm (16 x 2 Dot-matrix) toont je op de eerste regel de naam van de zender en op de tweede regel, naar keuze, de tijd en datum, de door de zender uitgezonden tekst, het soort programma, de multiplexnaam of de kwaliteit van de ontvangst. Bovendien kan je de radio ook nog als wekker gebruiken.
Vooraan zit een aansluiting voor een koptelefoon, achteraan vind je twee RCA-aansluitingen (tulpmodel) voor externe luidsprekers of een versterker. Een ingang voor een externe antenne of voor een andere geluidsbron ontbreekt jammer genoeg.

Scannen
Aan de technische kenmerken te oordelen is dit toestel vrij gelijkaardig aan de BlueTinum BT-DAB5050 die vorig jaar bij Aldi te koop stond, alleen kreeg hij dit jaar een ander jasje aangemeten. Van dat vorige model kan je hier een testverslag lezen.
De eerste ingebruikname van een DAB-radio is iets ingewikkelder dan bij een gewone radio, je moet hem namelijk laten scannen zoals een tv-toestel. Meer details vind je in de handleiding, die je hier kunt downloaden.
Ter informatie: via de openbare omroep zijn momenteel volgende DAB-zenders te ontvangen:
Vlaanderen: Radio 1, Radio 2, Radio Donna, Donna Hitbits, Klara, Klara continuo, Studio Brussel, Sporza en nieuws+.
Nederland: Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio 5, de Concertzender, 24Nieuws, Radio Top 2000 en FunX supported by BNN.

Adviesprijs
€ 79,99

17 REACTIES

  1. Waar vind ik een handleiding van die Aldi DAB radio,die het nu plots niet meer doet.Kostte toen wel 80€.Ze hebben ons wel mooi zitten.Merk was bluetinum.Handleiding zou op jullie we beide gedownload moeten kunnen worden, mooi niet dus!We zouden wel graag geholpen worden

    • DAB uitzendingen zijn gestopt en vervangen door DAB+. Die radio is dus niet meer bruikbaar; behalve voor FM (maar ook dat wordt in 2022 gestopt). Wend u tot minister Gatz voor klachten, het is een platte besparingsoperatie.

  2. En nu kan ik hem naar het containerpark brengen. Bij het scannen vindt hij wel de nieuwe DAB+ zenders, maar voor de rest doodstil…

  3. Ik zoek een handleiding voor deze radio BlueTinum BT-DAB5059
    Heb hem via via in bezit gekregen. IEMAND??????

  4. Tja, en noghtans staat in de handleiding dat ze eraf kan…. Mss bedoelen ze "afbreken"  😉

  5. Ik krijg ze er ook niet af.

    Ik stuurde een email naar BlueTinum. Daar zegt men dat er geen afzonderlijke antenne aansluitbaar is. Nochtans lijkt de antenne in een standaard aansluiting coax te zitten…

  6. satsurfer, het is waar dat je met DVB-T ook radio in digitale kwaliteit kunt ontvangen, naast digitale tv. Maar de geluidskwaliteit is een stuk slechter dan bij DAB, althans in België (ik weet niet hoe het in andere landen zit). Dit ligt niet aan de technologie (je zou kunnen argumenteren dat DVB-T technologisch meer mogelijkheden biedt dan DAB, ook voor radio), maar aan de lage bitsnelheid waarmee de vrt zijn radiozenders via DVB-T doorstuurt.

  7. Stop uw geld niet meer in dab!

    dab is dood! (en nooit levend geweest)

    dvb-h is toekomst. Of gebruik een dvb-t ontvangertje….dan heb je er nog tv bij!

  8. Bij de vorige versie van die radio zit de antenne vastgeschroefd, uittrekken kan niet, je moet hem met een bussleutel losschroeven. Wellicht is dat bij de nieuwe versie ook zo?

  9. Ik ben ook de trotse eigenaar van zo’n Aldi DAB radio, loepzuivere ontvangst maar op de plaats (werk) waar ik hem wil gebruiken komt er niets door, lochisch want het gebouw zit vol beton.Nu kan ik wel een buitenantenne plaatsen en in de handleiding staat dat de telescopische kan worden verwijderd … ik heb al geprobeerd om de antenne eruit te trekken maar het lukt mij niet, ik durf er niet te hard aan trekken.Is er iemand die weet of die antenne er wel degelijk afgaat voor ik brokken heb?

  10. Bedankt voor het verslag! De DAB radio is gemaakt door hetzelfde bedrijf als die van vorig jaar en wellicht zal de chip die erin zit ongeveer dezelfde zijn. Het voornaamste verschil lijkt me de andere vormgeving en het feit dat er een wekker in zit, zodat je hem ook als wekkerradio kunt gebruiken.

  11. Net als vorig jaar DAB Radio gekocht in Aldi,
    Voldoet volledig aan mijn wensen; zeer goede ontvangst zowel dab als fm
    en de prijs valt reuze mee.

  12. Wat je hoort zijn digitale storingen te wijten aan een marginale DAB-ontvangst. Probeer de antenne eens volledig uit te trekken, of anders te oriënteren, of nog plaats de radio op een andere plaats. Heel af en toe zijn er ook problemen met de DAB-zenders (klaarblijkelijk), want we hebben het zelfs ook al meegemaakt dat er gewoon geen ontvangst mogelijk was en enkele uren later werkte het weer wel.

  13. Dat storingsvrij zou ik toch maar met een flinke korrel zout nemen. Vorig jaar direct naar de ALDI gerend naar aanleiding van de lovende bespreking. Maar waar het nu aan ligt weet ik niet, het toestel of de zender. Ruis hebben we niet, maar op sommige dagen is het echt niet om aan te horen. Je hoort dan blokeffecten die ze bij het Amerikaanse leger kunnen inzetten om te folteren. Gelukkig kan je dan nog overschakelen naar FM

Comments are closed.