Gegevens toevoegen aan digitale foto’s

0
31

Het downloaden en de installatie van Microsoft Photo Info neemt slechts enkele minuutjes in beslag, het grootste deel van de tijd kruipt dan nog in de Genuine-test, het nagaan of je geen illegale versie van Windows gebruikt.
Volgens de beschrijving is Photo Info (vrije vertaling) "een software voor Microsoft Windows dat fotografen toelaat de metadata van digitale foto’s aan te vullen, te wijzigen of te verwijderen binnen Windows Verkenner. Je krijgt ook meer tips".

De tips, voor en na de installatie van Photo Info

De tips, voor en na de installatie van Photo Info

Snelmenu
Kijken we nu even wat er gewijzigd is. Wanneer je in Windows Verkenner met je muis even halt houdt boven een JPG bestand, krijg je in een venstertje (dat zijn de "tips" waarvan sprake in bovenstaande tekst) een deel van de EXIF data te zien. Oorspronkelijk zijn dat de afmetingen en de datum van de foto, merk en type van de camera, het type en de grootte van het bestand. Na de installatie van Photo Info wordt dat uitgebreid met de lensopening, de sluitertijd, de instelling van de witbalans en de focusafstand.

In het snelmenu werd een lijntje toegevoegd

In het snelmenu werd een lijntje toegevoegd

Klik je met de rechtermuisknop op een fotobestand, dan krijg je een snelmenu te zien. In dat snelmenu is na de installatie van Photo Info een lijntje toegevoegd, met de vermelding Photo Info. Klik je hierop, dan opent zich een venster met vijf tabladen, waarin je een aantal gegevens kunt toevoegen. Dat zijn bijna uitsluitend de IPTC metadata, want van de EXIF gegevens kan je enkel en alleen de datum en het uur van de opname wijzigen. Mocht je camera – en dus ook alle gemaakte foto’s – een foutieve datuminstelling hebben, dan kan je die hier wijzigen.
De andere EXIF data kan je alleen raadplegen. Dat is niet zo onlogisch, waarom zou je in vredesnaam de vermelding van de gebruikte van de brandpuntsafstand willen veranderen?
Deze wijzigingen kan je naar wens op één foto toepassen, of op meerdere foto’s tegelijkertijd.

1
2
3
4
Vorig artikelAdobe presenteert nieuwe software voor digitale fotografie
Volgend artikelPc-functionaliteit in de palm van je hand
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.