Biometrisch beveiligde externe harde schijf

0
59

Paswoord
Toch hebben we heel wat bedenkingen bij dit toestel. Vingerafdrukken zijn uniek, dus verwacht je van zo’n biometrisch toestel dat het zowat niet te kraken is. Het zwakke punt zit hem in de nauwkeurigheid van het scannertje. Die is in te stellen in Access Console: van 1 valse OK op 2.700 tot 1 valse OK op 100.000, standaardwaarde is 1 op 23.000. Statistisch gezien lopen er in België (10.000.000 inwoners) dus 400 mensen rond die onze Outbacker kunnen unlocken. Is dat nu zoveel beter dan een beveiliging met een goed paswoord?
De Outbacker heeft ook een paswoord waarmee je de biometrische beveiliging gewoon kunt omzeilen. Je kunt natuurlijk ook opteren om geen paswoorden te gebruiken – maar dan moet je maar hopen dat dat scannertje nooit de geest geeft, anders raak je nooit meer op je schijf. Het in de fabriek laten resetten van de beveiliging door de geregistreerde eigenaar, behoort jammer genoeg niet tot de opties.
Het automatisch mappen van het AES gecodeerde bestand met een schijfletter houdt gevaren in: wanneer de gekozen letter al bestaat op de computer voor bijvoorbeeld een geheugenstaafje of een netwerkschijf, dan gebeurt er gewoon niets en kan je niet aan de inhoud van dat bestand!
Op een avond schakelden we de pc uit terwijl de Outbacker nog unlocked in de USB-poort zat. Groot was onze verbazing toen we de volgende morgen na het herstarten vaststelden dat de Outbacker nog steeds zonder meer toegankelijk was!


Zo kan je het paswoord nooit vergeten!

Conclusie
De Outbacker is een mooie externe harde schijf, daar niet van. Dat de gegevens op de schijf beveiligd zijn tegen al te nieuwsgierige blikken is een pluspunt, en dat die beveiliging met een vingerafdruk werkt, is praktisch: je hebt zo al genoeg paswoorden te onthouden. Beveiliging heeft zijn prijs, zoveel is zeker. Wanneer je weet dat een gewone externe harde schijf van 40 GB rond de 150 euro kost maar dat de Outbacker 40 GB een prijskaartje van 665,50 euro draagt, mag je voor jezelf uitmaken of deze beveiliging je zoveel waard is.
Adviesprijs
Outbacker 20 GB: 562,65 euro;
Outbacker 40 GB: 665,50 euro;
Outbacker 60 GB: 804,65 euro.
1
2
3
4
Vorig artikelEen gewaarschuwd man…
Volgend artikelZwaar in het rood gaan
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.