Fotoscanner voor negatieven, positieven (dia’s) en afgedrukte foto’s

2
364

De F-3200 in combinatie met je printer
De derde mogelijkheid om de Epson F-3200 scanner te gebruiken, is rechtstreeks verbonden met een printer. Waarschijnlijk denk je nu direct aan PictBridge waarmee heel wat moderne fototoestellen rechtstreeks kunnen afdrukken op een PictBridge-compatibele printer, maar dat is het nu net niet. De Epson F-3200 kan slechts samenwerken met "compatibele Epson fotoprinters", en dat zijn er welgeteld twee, de Epson Stylus Photo 2100 (een A3 fotoprinter die overigens niet of niet meer terug te vinden is in de catalogus van Epson) en de Epson Stylus Photo R800 (359,00 euro). Heb je een andere kwaliteitsprinter, zelfs al is dat een Epson, dan is dat brute pech!
We vroegen ons al af waarvoor al die andere knoppen en functies op onze scanner dan wel zouden dienen, maar is je F-3200 niet aangesloten aan één van deze twee printers, dan hebben die gewoonweg geen enkele functie!
De logica achter deze constructie is ook volkomen zoek. De twee "uitverkoren" printers zijn dure, zware desktopprinters met fotokwaliteit en geen zinnig mens heeft dergelijke printer in huis zonder dat hij ook een pc heeft om die aan te hangen. Dan is het veel gemakkelijker je scanner via USB of Firewire aan die pc te koppelen, of de data met een geheugenkaartje over te brengen. Dan kan je tegelijk op een echt computerscherm je foto’s nog eens controleren op foutjes, want op het 2,5" schermpje van de F-3200 zal dat toch niet echt lukken.


De slede met dia’s wordt in de F-3200 getrokken

Conclusie
Samengevat kunnen we zeggen dat de Epson F-3200 een prachtige fotoscanner is die schitterende resultaten aflevert. Dat mag overigens ook wel voor 869,00 euro! Maar eens je stapeltje fotonegatieven en dia’s ingescand en gedigitaliseerd zijn, kun je met dit toestel nog weinig aanvangen. De F-3200 is misschien een goede aankoop voor een kleine niche consumenten of voor fotohandelaars en dergelijke, maar de prijs en de beperkte mogelijkheden maken dat het geen aanrader is voor de doorsnee gebruiker.
Adviesprijs
869,00 euro
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuites voor kantoor- en grafische toepassingen
Volgend artikelDraadloze access points voor binnen en buiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Nee, Andreas, deze scanner heeft geen Digital ICE-technologie. Nu is Digital ICE maar één van de mogelijkheden om (automatisch of semi-automatisch) krassen en stof te verwijderen. De Epson Scan biedt wel de opties \”kleurherstel\” en \”Stof verwijderen\” (zie foto blz 4) maar welke technologie daarachter zit weet ik niet. Bovendien kan ik moeilijk vermelden wat er allemaal NIET inzit, dat zou nogal een lijst worden…
    Verder schrijf je \”Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans … in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners\”. Daar heb je volkomen gelijk in, dit is dan ook geen vergelijkende test! Ik zeg gewoon wat er in de winkel ligt, wat het kost en wat je ervan mag verwachten en wat niet. Het is een andere benadering, meer niet.

  2. Het artikel bevat veel nuttige info en juiste bedenkingen maar het voornaamste ontbreekt m.i.: objectieve gegevens over de scankwaliteit.
    Dat die \”schitterend\” is, is toch een magere omschrijving. Ik denk dat bijna elk beeldje uit bijna (!) gelijk welke scanner er bijna altijd schitterend uitziet, na er softwarematig de gebruikelijke correcties op uitgevoerd te hebben. Toch op het eerste zicht!
    Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans (van negatieven of dia\’s) in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners, en dat lijkt mij een must in een uitgebreide bespreking als dit.
    En heeft deze scanner ICE? Dat is onontbeerlijk; en vooral ook onontbeerlijk om de prijs van het toestel te evalueren.
    Beschouw dit a.u.b. als opbouwende kritiek.

Reacties zijn gesloten.