Fotoscanner voor negatieven, positieven (dia’s) en afgedrukte foto’s

2
363

In de professionele modus kan je nog heel wat meer instellen zoals kleurdiepte, verzadiging, histogrammen enzoverder. Veel van die extra instellingen kan je natuurlijk ook achteraf in je fotobewerkingsprogramma corrigeren.


Na de prescan aanduiden welke dia’s moeten ingescand worden

Is dat voor jou nog niet voldoende, dan kan je ook nog het meegeleverde programma SilverFast Ai 6 installeren. Dit is scannersoftware van professioneel niveau. Krijg je een kick van histogrammen, kleurgradiënten en andere kleurcorrectietools dan is dit echt iets voor jou. Klinkt het jou daarentegen als Chinees in de oren, laat het cd-tje rustig in zijn doosje steken, je hebt dit programma echt niet nodig om al schitterende resultaten te bekomen.
Het eveneens meegeleverde fotobewerkingsprogramma Adobe Photoshop Elements 2.0 is weliswaar nog altijd best bruikbaar, maar ondertussen echt wel gedateerd. Versie 3.0 werd hier op deze website precies twee jaar geleden al besproken, ondertussen is die ook al vervangen door versie 4.0.


Enkele instellingen bij SilverFast (samengestelde foto)

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuites voor kantoor- en grafische toepassingen
Volgend artikelDraadloze access points voor binnen en buiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Nee, Andreas, deze scanner heeft geen Digital ICE-technologie. Nu is Digital ICE maar één van de mogelijkheden om (automatisch of semi-automatisch) krassen en stof te verwijderen. De Epson Scan biedt wel de opties \”kleurherstel\” en \”Stof verwijderen\” (zie foto blz 4) maar welke technologie daarachter zit weet ik niet. Bovendien kan ik moeilijk vermelden wat er allemaal NIET inzit, dat zou nogal een lijst worden…
    Verder schrijf je \”Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans … in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners\”. Daar heb je volkomen gelijk in, dit is dan ook geen vergelijkende test! Ik zeg gewoon wat er in de winkel ligt, wat het kost en wat je ervan mag verwachten en wat niet. Het is een andere benadering, meer niet.

  2. Het artikel bevat veel nuttige info en juiste bedenkingen maar het voornaamste ontbreekt m.i.: objectieve gegevens over de scankwaliteit.
    Dat die \”schitterend\” is, is toch een magere omschrijving. Ik denk dat bijna elk beeldje uit bijna (!) gelijk welke scanner er bijna altijd schitterend uitziet, na er softwarematig de gebruikelijke correcties op uitgevoerd te hebben. Toch op het eerste zicht!
    Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans (van negatieven of dia\’s) in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners, en dat lijkt mij een must in een uitgebreide bespreking als dit.
    En heeft deze scanner ICE? Dat is onontbeerlijk; en vooral ook onontbeerlijk om de prijs van het toestel te evalueren.
    Beschouw dit a.u.b. als opbouwende kritiek.

Reacties zijn gesloten.