Fotoscanner voor negatieven, positieven (dia’s) en afgedrukte foto’s

2
363

Je kunt het resultaat opslaan in twee formaten: A4 of 10 x 15 cm, met telkens de keuze tussen vier kwaliteitsniveaus, gaande van (uncompressed) TIFF tot (high compression) JPEG. Om je een idee te geven: dezelfde ingescande dia levert in A4 een TIFF-bestand van 22 MB op, in 10 x 15 formaat hoge compressie ongeveer 400 KB.
Het scannen zelf duurt wel even, het volledige proces voor het inlezen van acht dia’s vanaf het invoeren van de slede tot het uitwerpen ervan duurt exact zes minuten. Nadien heeft de F-3200 nog wel wat tijd nodig om zijn geheugenbuffer leeg te schrijven op het kaartje, maar die tijd heb je toch nodig om de dia’s uit de slede te halen.
De resultaten staan dan op het geheugenkaartje dat je nadien kunt uitlezen in je pc en daar verder kunt bewerken zoals elke andere digitale foto.


Voorbeeld van een ingescande postzegel

De resultaten zijn schitterend, dat mag gezegd. We experimenteerden met stokoude zwartwit negatieven, dia’s van meer dan dertig jaar oud met vervagende kleuren, kleurennegatieven enzoverder – het resultaat was soms ronduit verbluffend. Het grootste probleem vormde nog de zuiverheid van de glaasjes waarop de dia’s of de negatieven in de slede liggen, want elk stofdeeltje op zo’n glaasje wordt uitvergroot tot een storende plek op de digitale foto.
De F-3200 kan ook afgedrukte foto’s inscannen, maar dan wel tot maximaal 10 x 15 cm. Dat lukt ook probleemloos, maar de opgelegde beperking van het formaat is toch wel een handicap. Ook kleine tekeningen kunnen succesvol ingescand worden, we deden enkele testen met postzegels. Verzamelaars van sigarenbandjes zouden ook nog aan hun trekken komen, maar voor je verzameling munten of luciferdoosjes moeten we je weer teleurstellen: die zijn al te dik voor de slede.


De negatieven worden in de slede vastgeklemd

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuites voor kantoor- en grafische toepassingen
Volgend artikelDraadloze access points voor binnen en buiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Nee, Andreas, deze scanner heeft geen Digital ICE-technologie. Nu is Digital ICE maar één van de mogelijkheden om (automatisch of semi-automatisch) krassen en stof te verwijderen. De Epson Scan biedt wel de opties \”kleurherstel\” en \”Stof verwijderen\” (zie foto blz 4) maar welke technologie daarachter zit weet ik niet. Bovendien kan ik moeilijk vermelden wat er allemaal NIET inzit, dat zou nogal een lijst worden…
    Verder schrijf je \”Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans … in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners\”. Daar heb je volkomen gelijk in, dit is dan ook geen vergelijkende test! Ik zeg gewoon wat er in de winkel ligt, wat het kost en wat je ervan mag verwachten en wat niet. Het is een andere benadering, meer niet.

  2. Het artikel bevat veel nuttige info en juiste bedenkingen maar het voornaamste ontbreekt m.i.: objectieve gegevens over de scankwaliteit.
    Dat die \”schitterend\” is, is toch een magere omschrijving. Ik denk dat bijna elk beeldje uit bijna (!) gelijk welke scanner er bijna altijd schitterend uitziet, na er softwarematig de gebruikelijke correcties op uitgevoerd te hebben. Toch op het eerste zicht!
    Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans (van negatieven of dia\’s) in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners, en dat lijkt mij een must in een uitgebreide bespreking als dit.
    En heeft deze scanner ICE? Dat is onontbeerlijk; en vooral ook onontbeerlijk om de prijs van het toestel te evalueren.
    Beschouw dit a.u.b. als opbouwende kritiek.

Reacties zijn gesloten.