Fotoscanner voor negatieven, positieven (dia’s) en afgedrukte foto’s

2
364

Het toestel zelf is matgrijs met een aluminium front. In het midden van dat front zit een 2,5-inch lcd-schermpje waarop tijdens het gebruik de menukeuze verschijnt. Links van dat scherm staan enkele rechthoekige knoppen met ingebouwd verklikkerlichtje, rechts staan vier knoppen in een cirkel met daaromheen nog eens drie ronde knoppen van verschillende grootte en kleur. Tijdens het scannen flikkert er tussen die knoppen een blauwe lamp als indicatie dat het toestel in werking is. Het werkt wel allemaal vlot, daar niet van, maar echt esthetisch kun je het toch niet noemen.


Het bedieningspaneel: natuurlijk een kwestie van smaak

Je kunt de Epson F-3200 op drie manieren gebruiken: volledig autonoom, verbonden met je pc en rechtstreeks gekoppeld aan een printer (zonder pc).

De F-3200 als alleenstaand toestel
Autonoom is ongetwijfeld de meest eenvoudige manier van werken omdat er compleet niets te installeren valt. Het ingescande beeld wordt dan opgeslagen op een geheugenkaartje. De F-3200 heeft daarvoor een ingebouwde kaartlezer, verstopt achter een luikje in het voorpaneel. Je kunt volgende kaarttypes gebruiken: CompactFlash/Microdrive, Memory Stick/Memory Stick PRO/MagicGate Memory Stick/Memory Stick Duo*/SD Card/miniSD Card*/MultiMedia Card, xD-Picture Card/SmartMedia. Voor de twee met een * gemarkeerde kaarttypes is wel een afzonderlijke adapter nodig.


Achter een luikje zit een kaartlezer verborgen

Je steekt het geheugenkaartje in de lezer en schakelt het toestel in. Nu nog een slede vullen. Je kunt tot tien negatieven 35 mm of acht diaraampjes tegelijk in een slede steken. Dan gaat de slede in het toestel. Na een prescan zie je de verschillende ingescande beelden op het schermpje, en nu moet je aanduiden welke er effectief ingescand moeten worden. Hier ondervonden we wel een probleem met de lay-out op het display: er worden telkens drie afbeeldingen naast elkaar getoond, en het is bij de middelste ervan dat je moet aanvinken of je ze al dan niet wilt inscannen. Op een 2,5-inch display wil dat zeggen dat elke foto ongeveer 1,7 x 1 cm is – heb je meerdere foto’s die erg op elkaar lijken dan is het op dat formaat compleet onmogelijk uit te maken welke foto je nu precies moet hebben. Soms staan de foto’s ook op zijn kop of liggen ze plat, dan is het nog moeilijker – dus scan je ze maar allemaal in.


Op het schermpje zijn de foto’s toch niet echt duidelijk

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelSuites voor kantoor- en grafische toepassingen
Volgend artikelDraadloze access points voor binnen en buiten
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Nee, Andreas, deze scanner heeft geen Digital ICE-technologie. Nu is Digital ICE maar één van de mogelijkheden om (automatisch of semi-automatisch) krassen en stof te verwijderen. De Epson Scan biedt wel de opties \”kleurherstel\” en \”Stof verwijderen\” (zie foto blz 4) maar welke technologie daarachter zit weet ik niet. Bovendien kan ik moeilijk vermelden wat er allemaal NIET inzit, dat zou nogal een lijst worden…
    Verder schrijf je \”Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans … in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners\”. Daar heb je volkomen gelijk in, dit is dan ook geen vergelijkende test! Ik zeg gewoon wat er in de winkel ligt, wat het kost en wat je ervan mag verwachten en wat niet. Het is een andere benadering, meer niet.

  2. Het artikel bevat veel nuttige info en juiste bedenkingen maar het voornaamste ontbreekt m.i.: objectieve gegevens over de scankwaliteit.
    Dat die \”schitterend\” is, is toch een magere omschrijving. Ik denk dat bijna elk beeldje uit bijna (!) gelijk welke scanner er bijna altijd schitterend uitziet, na er softwarematig de gebruikelijke correcties op uitgevoerd te hebben. Toch op het eerste zicht!
    Ik denk niet dat de kwaliteit van de scans (van negatieven of dia\’s) in detail vergeleken is (scherpte, korrel, evt. kleur) met de resultaten van andere filmscanners, en dat lijkt mij een must in een uitgebreide bespreking als dit.
    En heeft deze scanner ICE? Dat is onontbeerlijk; en vooral ook onontbeerlijk om de prijs van het toestel te evalueren.
    Beschouw dit a.u.b. als opbouwende kritiek.

Reacties zijn gesloten.