Soepel glijdend het nieuwe jaar in

0
63

Toshiba E-Mouse

toshibae-mouse.jpg

Ook de nieuwe E-Mouse van Toshiba (49 euro) gebruikt een lasersensor in plaats van en optische sensor. De resolutie bedraagt ook hier 1.000 dpi of ongeveer twintigmaal de resolutie van een gewone optische muis. Dit is echter geen traditionele muis, maar een soort pen die je als muis kunt gebruiken, maar die ook dienst kan doen tijdens presentaties met PowerPoint en dergelijke. De afstand tussen de E-Mouse en (compacte) USB 2,4 GHz RF-ontvanger mag 10 meter bedragen. De "muis" meet 57 x 18 x 9 mm en is dus ongeveer even lang, maar wel iets dikker als een gewone schrijfpen. Hij weegt 35 gr. De (blauwe) laser zit aan de onderkant van de pen en de linker- en rechtermuistoetsen aan de voorkant; een roltoets of bijkomende programmeerbare muisknoppen ontbreken evenwel. Aan de bovenkant van de muis zitten ook nog twee andere toetsen om de muis in de presentatiestand te zetten en om dan de ingebouwde laserpointer op de bovenkant van de pen te gebruiken. In de presentatiestand dienen de "muisknoppen" om voor- en achteruit te navigeren in een presentatie. De E-Mouse heeft een ingebouwde, niet-verwisselbare Lithium-Ion batterij die wordt opgeladen via een USB-poort; een laadkabel wordt meegeleverd én het is mogelijk de muis te blijven gebruiken tijdens het laden, maar dan zit je natuurlijk wel opgescheept met die laadkabel. Omdat Li-Ion batterijen geen geheugeneffect hebben, kun je de muis perfect gedeeltelijk opladen. Bij normaal gebruik steek je hem aan het einde van de werkdag in de stroomkabel en haal je er hem ’s ochtends uit om dan een volledige dag autonoom te kunnen werken. De E-Mouse heeft drie niveaus van stroombesparing om de autonomie te vergroten en het is ook mogelijk de muis zelf uit te schakelen door tien seconden lang tegelijk op de twee muisknoppen te drukken. Op dezelfde manier schakel je de E-Mouse weer in. Het laden duurt twee tot drie uur op een normale USB-poort (langer via een hub). Toshiba levert klein blauw muismatje mee met rechts onderaan een magnetische strip waarop je als je hem niet gebruikt de muis rechtop kunt zetten zonder dat hij omvalt. Je hebt dat matje niet nodig om met de muis te werken, want de E-Mouse werkt op alle oppervlakten.

Oordeel: Als dagelijkse muis zou ik de E-Mouse persoonlijk niet gebruiken, maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak, werkhouding en eventuele problemen die je met je handen hebt. Ik kan me immers voorstellen dat sommige mensen met bijvoorbeeld bepaalde vormen van artritis juist beter met de E-Mouse kunnen werken dan met een traditionele muis. De E-Mouse is echter wél interessant voor mensen die veel onderweg zijn om presentaties te geven. Hij is niet te groot noch te zwaar om mee te nemen en bovendien doet hij dubbeldienst als laserpointer en als afstandsbediening voor MS PowerPoint.


49 euro

Systeemvereisten
Apple Mighty Mouse
Voor Macintosh:
Bruikbaar op alle versies van Mac OS X, maar de nieuwste programmeerfuncties worden alleen ondersteund op de "Tiger"-versie (dus Mac OS X 10.4.2 of hoger); USB-poort.
Voor een pc met Windows:
Windows 2000 of Windows XP, USB-poort.

Cherry-muis
Windows 2000 of XP, Vrije USB-poort, Cd-Romspeler

Microsoft-muizen
Voor een pc met Windows:
Pentium 233MHz of snellere processor; Microsoft Windows XP Professional, Home Edition, Media Center Edition of Tablet PC Edition, Windows 2000; 128 MB RAM; 100 MB vrije hardeschijfruimte; Cd-romspeler; Vrije USB-poort.
Voor Macintosh:Mac OS X 10.2 tot 10.3.X (OS X 10.0 tot 10.1 worden niet ondersteund); 15 MB vrije hardeschijfruimte; Cd-romspeler; Vrije USB-poort.

Toshiba E-Mouse
MacOS 8,6 of hoger; Linux; Windows 2000 of XP; USB-poort.

1
2
3
4
5
6
7
Vorig artikelNieuwe reeks gsm-toestellen
Volgend artikelPocketcamera met dubbele lens biedt grote beeldhoek
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.