Bijna perfecte draagbare multimediaspeler

2
59

Nieuwe iTunes
Tegelijk met de nieuwe iPod wordt ook de nieuwe versie 6 gelanceerd van iTunes, het Windows- en Mac-programma waarmee je snel audio en nu dus ook video kunt synchroniseren tussen je computer en draagbare multimediaspeler.
De geïntegreerde iTunes-winkel (lees ook: Online-muziekverkoop kent nog vele kinderziekten) bevat nu ook 2.000 videoclips, zes korte films van Pixar Animation Studios (niet toevallig een bedrijf waar Apple CEO Steve Jobs ook de baas van is) en vijf tv-programma’s van ABC en Disney Channel, waaronder Lost en Desperate Housewives. Omwille van auteursrechten is het grootste deel van die video-inhoud echter (nog) niet beschikbaar voor Belgische of Nederlandse kijkers. (Amerikaanse kijkers betalen 1,99 euro per aflevering van oude tv-series.) Dat is tegelijk een van de grote minpunten van de nieuwe iPod: bij ons kun je zijn videomogelijkheden momenteel nauwelijks legaal gebruiken. Het video-aanbod blijft beperkt tot enkele vrij verspreide video-podcasts, waaronder het hilarische Tiki Bar TV, maar ook een aantal educatieve videopodcasts van onder andere de Nasa. Op de iPod staat ook de reclamespot die Apple maakte om de nieuwe iPod aan te prijzen, zodat je toch al onmiddellijk een idee krijgt van de videomogelijkheden.


Vijfde generatie iPod in zwarte uitvoering

Video converteren
Echter… wie zijn weg weet te vinden in het wereldje van de (illegale) downloads zal daar al een enorm aanbod vinden van films en tv-programma’s in iPod-formaat. Wie het liever (min of meer) legaal houdt, kan ook zijn eigen video- en dvd-collectie converteren naar een videoformaat dat geschikt is voor de nieuwe iPod. Hiervoor kun je (het betalende programma) Apple QuickTime Pro gebruiken, of een van de programma’s van derden die nu op de markt komen met ondersteuning voor de iPod video.
De iPod ondersteunt H.264 video (formaten .m4v, .mp4 en .mov) met een frequentie tot 768 Kbit/s, een resolutie tot 320 x 240 pixels en een snelheid tot 30 beeldjes per seconde én MPEG-4 video met een frequentie tot 2,5 Mbit/s, een resolutie tot 480 x 480 pixels, en een snelheid tot 30 beeldjes per seconde. Het audiogedeelte van de video is AAC-LC stereo gecodeerd met een resolutie tot 160 Kbit/s en een resolutie tot 48,1 kHz.
We vertellen je verder niet hoe we eraan geraakten, maar wij beoordeelden de videokwaliteit van de nieuwe iPod onder meer aan de hand van enkele afleveringen van Seinfield. De resultaten waren verbluffend goed. Wat ons betreft is de nieuwe iPod werkelijk een volwaardige persoonlijke videospeler. Het enige probleem is nog een beetje de houding die je moet aannemen tijdens het bekijken van video. Je kunt de iPod voor je op tafel leggen (eventueel met iets eronder, zodat hij iets schuin ligt), of gewoon in zijn dock laten staan; hem voortdurend vasthouden is na een tijdje best vermoeiend. Of het allemaal ergonomisch verantwoord is laten we in het midden.


Overzicht van de verschillende aansluitingen en onderdelen van de iPod (witte uitvoering)

Accessoires
Met de Universal Dock (39 euro, maar eigenlijk een onmisbaar accessoire) sluit je de iPod aan op je pc of Mac via een USB 2.0-poort. Daarnaast heeft die dock ook een S-Video uitgang, een variabele lijnuitgang en een infrarood oog. Hiermee kun je de iPod integreren met de audio- en videoapparatuur in je huiskamer. Een optionele afstandsbediening (29 euro) laat je toe om de iPod te bedienen vanuit je luie zetel. Wij hebben dit niet kunnen testen, want die afstandsbediening werd niet meegeleverd met ons testexemplaar. We konden wel de video- en audiokwaliteit op een tv beoordelen, want de Universal Dock werd wel meegeleverd. De kwaliteit hangt puur af van de compressiegraad van het videomateriaal. Op de hogere kwaliteitsniveaus is de weergavekwaliteit niet onderscheiden van die van digitale tv, maar de audio is natuurlijk wel analoog.
Je kunt bij Apple ook voor 19 euro een S-Video-kabel kopen, maar elders zul je die wellicht voor minder geld vinden. Andere opties van Apple zelf zijn een iPod Camera Connector voor het aansluiten van je digitale camera om de opgeslagen foto’s op je iPod te kunnen bekijken (29 euro) en iPod Socks (29 euro), zes trendy ‘sokken’ om het toestel veilig in op te bergen voor onderweg. 


Optionele afstandsbediening voor de iPod video

Van andere fabrikanten zijn in totaal nog meer dan 1.000 iPod-accessoires verkrijgbaar. We geven één voorbeeld, namelijk de iPod Voice Recorders van Belkin en Griffin Technology waarmee je audio kunt opnemen in lage (22,05 KHz mono) of hoge (44,1 kHz, stereo) kwaliteit. Op de 30 GB versie passen 180 uur opnames in lage kwaliteit en 90 uur opnames in hoge kwaliteit. Voor de 60 GB versie mag je die cijfers verdubbelen. Die brede ondersteuning door ander fabrikanten is nog een streepje dat de iPod voor heeft op andere digitale multimediaspelers.

1
2
3
Vorig artikelEen goede gewoonte
Volgend artikelNa LightScribe nu ook Labelflash
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.