Den Dikke en den Dunne (Van Dale)

1
337

Zoeken
Maar de cd-versie heeft nog vele troeven. Zo kan je niet alleen gewoon alfabetisch zoeken, maar ook volgens klank. Is het nu sirkus, cirkus, circus of sircus? Typ het zoals je het uitspreekt (sirkus) en je komt bij circus terecht. Idem dito met sjoko, tjips, erodinamis.


Van sjokking naar shocking, van sjoko naar choco

Je kunt ook zoeken binnen de artikelen, dus eigenlijk in de lijst met verklaringen van alle woorden van het woordenboek. Dat is handig wanneer je een speciaal woord wilt gebruiken dat heel precies aanduidt wat je bedoelt, maar je kunt er niet meer opkomen. Vaak kan je immers wel raden welke woorden er in de verklaring zullen staan. Wij zochten naar "één + partner" en in het lijstje vonden we inderdaad monogamie, het woord dat we zochten.


Via de verklaring terug naar het woord

Bij het zoeken kun je ook gebruik maken van jokertekens: een vraagteken voor één letter, een sterretje voor een willekeurig aantal letters. In zekere zin een uitbreiding op het zoeken volgens klank, maar dan veel breder. Met de zoekopdracht "w*t" vind je immers niet alleen "wit" en "wat", maar ook "witteboordencriminaliteit".
We zouden het haast nog vergeten: op de cd-rom staat ook nog de allereerste versie van het "Nieuw woordenboek der Nederlandsche taal" uit 1864. Leuk, dat wel, maar natuurlijk zonder enig praktisch nut.


De oorspronkelijke versie uit 1864

Conclusie
Voor wie geregeld brieven, nota’s of welke teksten dan ook moet typen, is de cd-versie van "Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal A-Z" gewoon onmisbaar. Momenteel kan je alleen de dikke, papieren versie kopen "met gratis cd-rom", de cd-rom is (nog ?) niet afzonderlijk te koop. Of 179 euro nu duur of goedkoop is, daar kan je lang over discussiëren. Voor alle duidelijkheid herhalen we nog eens: deze cd-rom kan je niet als spellingchecker in MS Word of welke tekstverwerker dan ook gebruiken!

Uitsmijter
In de eerste versie van de Dikke Van Dale staan heel wat minder woorden. "Televisie" staat er bijvoorbeeld niet in, om de goede reden dat er toen geen televisie bestond. Maar ook "sex" of "seks" stonden er toen niet in. Hoe zijn wij er dan gekomen?

Adviesprijs
179,00 euro
Systeemvereisten
Pentium III met Windows 98/ME/NT/2000/XP, 64 MB intern geheugen of PowerPC G3 met Mac OS X.3, 256 MB intern geheugen, 50 MB vrije schijfruimte, 256 (S)VGA beeldscherm, cd-romspeler, integratie met Word 97 of hoger
1
2
3
4
Vorig artikelMultimedia in breedbeeldformaat
Volgend artikelPentablet in breedbeeldformaat
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. over de van dale, een stommiteit an sich, worden nog steeds héél véél onnozelheden de wereld in gestuur of op de arme mensheid afgevuurd – het hoort dus wél te zijn: \”in gestuurd\”, sorry!

Reacties zijn gesloten.