Den Dikke en den Dunne (Van Dale)

1
337

Vroeger moest je uitdrukkingen waarin het opgezochte woord voorkomt rechts opzoeken, onder de verklaringen. Nu staan de uitdrukkingen zowel links als rechts. Waar dus vroeger de afstand tussen "paard" en "paardachtig" twee lijntjes was, moet je nu meer dan een pagina naar beneden scrollen. Of dat nu een echte verbetering is, is een andere vraag.


Van paard naar paardachtig is voortaan (onder) meer dan 1 pagina scrollen

In tegenstelling tot de voordien geteste versie (de Plus-versie) ontbreekt hier de rijmmodule en de retrograde (hierin worden de woorden alfabetisch geordend alsof ze van rechts naar links gelezen worden). Anagrammen staan dan weer wel in de nieuwe versie.

Nu staat de Dikke Van Dale (de papieren versie dus) wel erg chic in de huiskamer, maar zijn er nu echt redenen om over te stappen op de Dunne Van Dale (de cd-rom versie)?
Jazeker. Een eerste reden is van praktische aard: wanneer je van "bloed" via "lichaamsvocht" naar "vloeistof" gaat, mag je bij de Dikke Van Dale de drie volumes uit de kast tillen – 6,300 kilo. Bij de Dunne Van Dale is dat een kwestie van enkele keren klikken. Bovendien gaat het nog veel sneller ook.


Minder chic maar praktischer

1
2
3
4
Vorig artikelMultimedia in breedbeeldformaat
Volgend artikelPentablet in breedbeeldformaat
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

  1. over de van dale, een stommiteit an sich, worden nog steeds héél véél onnozelheden de wereld in gestuur of op de arme mensheid afgevuurd – het hoort dus wél te zijn: \”in gestuurd\”, sorry!

Reacties zijn gesloten.