Een IBM notebook onder Chinese vlag

0
46

Uitrusting
De notebook is verder compleet uitgerust, met 802.11g wifikaart van Intel (PRO Wireless 2200BG), Broadcom Gigabit Ethernet- en modemaansluitingen, SoundMAX geïntegreerde audiochip, 40 GB harde schijf, SDA-compatibele SD Card-lezer, infrarode poort, dubbele USB-aansluiting (waarvan één met bijkomende stroomvoorziening) en één PC Card sleuf. De Intel Express grafische chipset deelt het videogeheugen met het werkgeheugen (256 MB groot in ons testexemplaar).
De LED-toetsenbordverlichting van veel IBM ThinkPad’s ontbreekt bij de X41, maar hij heeft wel een functie om het scherm snel te vergroten (Fn+spatiebalk). Een cd- of dvd- lezer of schrijver is alleen beschikbaar via de optionele X4 Dock, dat op zichzelf ook vrij compact is en daarnaast ook nog de voornaamste aansluitingen doorlust en bovendien ook parallelle en seriële poorten toevoegt.

LenovoThinkpasx41_3.jpg

Prestaties
De X41 is geen snelheidsmonster. BAPCO Sysmark 2004 slaagde er niet in Internet Content Creation-cijfers te genereren en we kunnen dus ook geen Sysmark-cijfer geven, maar de Office Productivity test slaagde wel met een algemene index van 81. Bij de grafische testen slaagden we er alleen in de verschillende 3D Mark-testen uit te voeren die DirectX-prestaties meten. SPECviewperf (voor OpenGL-prestaties) slaagde er niet in cijfers te genereren. 3D Mark 2001 SE zette een indexcijfer neer van 3.699. Voor 3D Mark 03 daalde dit tot 579, terwijl de meest recente 3D Mark 05 (voor DirectX 9 prestaties) slechts afklokte op 103. Dit is kortom geen gaming-notebook. Voor gewone kantoorapplicaties zijn de prestaties echter wel voldoende.

Conclusie
De Lenovo ThinkPad X41 is een heel compacte en strak zwart vormgegeven tablet pc die vooral zijn nut zal bewijzen in een bedrijfsomgeving. Dat blijkt uit de de verzameling meegeleverde software, de uitrusting, maar ook uit de prestaties die voldoende zijn voor gewone kantoorapplicaties.
Adviesprijs
2.361,50 euro voor het geteste model; er is al een Lenovo Thinkpad X41 voor 2.288,90 euro.
1
2
3
Vorig artikelMP3-speler met ingebouwde versterker
Volgend artikelSim-pathiek Nieuws
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.