Extern kastje digitaliseert analoge video aan hoge kwaliteit

0
50

Onder de motorkap
Ondanks het feit dat de Audigy 2 ZS Video Editor een externe voeding heeft, wordt het kastje zelf nog flink warm. Er steekt dan ook heel wat technologie onder de motorkap en het kastje zelf heeft geen ventilator, zodat alleen de luchtstroom door de verschillende "ademopeningen" voor koeling moet zorgen. De Audigy 2 ZS heeft een eigen hardwarematige MPEG-codeerchip die de centrale processor van de aangesloten computer of notebook ontlast bij het opnemen en converteren van video. Daardoor kun je hem ook aansluiten op oudere computers en daar nog analoge video converteren zonder verlies van beelden. Minimale systeemvereisten zijn een Intel Pentium III of equivalente AMD aan 1,3 GHz, 256 MB RAM en Windows XP SP1. De ingebouwde MPEG-chip ondersteunt MPEG1 en MPEG2 tot aan DVD-Video-kwaliteit met een maximale bitrate (constant of variabel) tot 9,5 Mbit/s en een resolutie tot 720 x 576 pixels.
Wij converteerden verschillende analoge videobanden die afkomstig waren van een Panasonic VHS-recorder en een Sony Hi8-camcorder. Hoewel we ondertussen ook nog andere taken uitvoerden op onze test-pc (een 3 GHz Pentium 4 met 512 MB geheugen) slaagden de kopieën perfect, zonder één verloren frame. Het is zelfs mogelijk om met de meegeleverde software in één conversieslag een DVD- of VideoCD-schijfje te creëren van een geconverteerde video.
We waren wel verplicht om de meegeleverde software van Ulead te gebruiken, want vooralsnog (?) is er geen andere software die de Audigy 2 ZS Video Editor ondersteunt. Als je dus bijvoorbeeld gewend bent om te werken met Pinnacle Studio, Windows MovieMaker of andere videosoftware dan kan dat niet. Het blijft natuurlijk mogelijk om de video te digitaliseren met de software van Ulead en dan verder te bewerken in een ander videobewerkingspakket.
De Audigy heeft ook nog een DoMiNoFX videochip van LSI Logic aan boord die zorgt voor allerlei beeldoptimalisaties voor een nog beter resultaat bij de conversie van oude analoge videobanden. De kwaliteit van de geconverteerde banden was in elk geval zeer goed in verhouding tot de kwaliteit van het bronmateriaal.

Geluid
De Audigy 2 ZS Video Editor is natuurlijk ook een volwaardige externe geluidskaart. De specificaties van het audiogedeelte zijn identiek aan Creative’s Audigy 2 ZS Platinum Pro. We verwijzen je naar onze eerdere test voor alle details. Samenvattend levert dit product digitale audio aan 192 kHz met 24-bit woordbreedte en een signaalruisverhouding van 108 dB. De S/PDIF digitale geluidsuitgang ondersteunt sample rates tot 96 kHz. Dolby Digital EX en DTS ES decoders zijn ingebouwd en de Audigy is THX gecertificeerd. Je kunt een en ander configureren via een regelpaneel:

Merk op dat je de USB-bandbreedte desgewenst kunt beperken. Dit kan nodig zijn als je ook andere apparaten zoals een webcam gebruikt die veel beslag leggen op de beschikbare bandbreedte.
Alle essentiële functies kun je bedienen met de meegeleverde compacte afstandsbediening.

Conclusie
De Audigy 2 ZS Video Editor (277,20 euro) is een redelijk prijzig nicheproduct, maar wel een van hoge kwaliteit. Als je op zoek bent naar een goede externe digitaliseringsoplossing dan ben je bij dit product van Creative aan het juiste adres. De geavanceerde audiomogelijkheden krijg je er als het ware gratis bij. Het enige belangrijke minpunt is dat je voorlopig alleen video kunt digitaliseren met behulp van de meegeleverde Ulead-software; andere videobewerkingssoftware herkent de Audigy niet.
Adviesprijs
277,20 euro.
Systeemvereisten
Windows XP SP1, 1.3GHz PIII of hoger; USB 1.1, 2.0 aanbevolen.

Specs:
Videoformaten: NTSC, PAL, Secam
Analoge Video In/Out: Composiet, S-Video
Analoge Audio In: Stereo RCA, 1/8" mic
Digitale Audio In: Optisch
FireWire I/O: y
Analoge Audio Uit: 3×1/8", Stereo RCA
Digitale Audio Out: Optisch, Coaxiaal
Hardware capture/render codecs: DV, MPEG-1, MPEG-2
Real-Time DV Output: y
Real-Time Analog Output: y
Software: Ulead VideoStudio 8 SE, DVD MovieFactory 3 SE

1
2
Vorig artikelCompacte headset met gewoon oortje
Volgend artikelGeef je besturingssysteem een onderhoudsbeurt
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.