Digitale televisie in België is een kluwen

17
260
Dit artikel is deel 4 van 4 in het DiskIdee dossier Digitale tv in België
DossiernavigatieSatelliet (BVN) en HDTV (Euro1080)

De Vlaamse consument kan straks kiezen uit niet minder dan vijf verschillende digitale tv-platformen: digitale kabel-tv, adsl-tv via het telefoonnetwerk van Belgacom, digitale televisie via antenne (digitenne), digitale satelliet en high defintion tv (HDTV).


… maar bij storingen kunnen wel nog digitale artefacten zoals blokjes zichtbaar worden

De twee belangrijkste zijn evenwel de kabel en het telefoonnetwerk. Binnen het aanbod van de digitale kabel bestaan er bovendien twee verschillende platformen die onderling niet compatibel zijn: Telenet Televisie en Interkabel. De vrije keuze van de meer dan 3,8 miljoen Belgische kabelabonnees is al evenmin gegarandeerd. Voor wat betreft digitale kabel-tv bestaan er in de praktijk immers regionale monopolies van Telenet (2/3 de van het grondgebied) en Interkabel (1/3de van het grondgebied). Als Telenet uw huidige kabelleverancier is, dan kunt u alleen kiezen voor het digitale tv-aanbod van Telenet. De abonnees van Interkabel kunnen uitsluitend voor dat digitale aanbod kiezen.
Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, heeft Belgacom een eigen digitaal tv-aanbod via adsl. Dat zou voor de broodnodige concurrentie kunnen zorgen voor het digitale aanbod via de kabel, als adsl niet een reeks technische beperkingen met zich zou meeslepen. Wim Steenhaut, TV Commercial Launch Manager bij Belgacom, bevestigde ons dat niet ieder huisgezin het digitale tv-aanbod van Belgacom zal kunnen ontvangen. Alleen wie dicht genoeg bij een adsl-centrale woont, kan intekenen. Je moet minstens een adsl go-verbinding hebben van 4,6 megabit per seconde. Op plaatsen waar Belgacom die bandbreedte niet kan garanderen, zal het voorlopig geen digitale tv verkopen. Belgacom schat dat het ongeveer zestig procent van alle Belgische huishoudens zal kunnen bedienen. Heel wat huisgezinnen zullen dus in de praktijk voor digitale tv alleen terecht kunnen bij hun huidige kabelaanbieder, Telenet of Interkabel. Van echte concurrentie is daarom voorlopig geen sprake.

1
2
3
4
Vorig artikelGereedschapskist voor harde schijven
Volgend artikelDigitale tv: hoe het werkt
Ludo Schildermans
Ludo Schildermans is schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Jozef Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

17 REACTIES

  1. Hey iedereen, ik heb in deze topic al zeer interessante dingen gelezen dus ik hoop dat jullie ook allemaal de vragenlijst hebben ingevuld. Kritische commentaren zoals die van jullie zijn zéér welkom. Ook als je geen iDTV hebt maar erover kan meespreken omdat vrienden het hebben ofzo mag je de lijst ook invullen. Het is ook interessant waarom je het dan juist niet neemt. Dus allemaal invullen die handel ( http://users.telenet.be/idtv-online/Vragenlijst_iDTV.doc ) en doorsture naar idtv13@hotmail.com  .Duurt echt niet lang en ik heb de indruk dat hier zeer interessante meningen zijn. Mensen die er wat meer van afweten zoals jullie, kunnen goeie onderbouwde kritiek geven over wat al dan niet goed of slecht is aan (i)DTV die ik zeer goed kan gebruiken!
    Bedankt allemaal om even de moeite te nemen om me te helpen!
  2. IHallo iedereen!!
    k ben student en ben bezig met een taak voor school over digitale televisie (BelgacomTV, Telenet maar ook IN.DI en TV-vlaanderen en dergelijke). Nu moet ik daarover ook wat (lees véél) mensen bevragen die dat hebben of gehad hebben. Nu zou ik jullie dus willen vragen om onderstaand vragenlijstje in te vullen en door te sturen naar idtv13@hotmail.com . Ook jullie mannen, vrouwen, vrienden, dochters, zonen en andere kenissen mogen dit invullen. Hoe meer hoe liever! Duurt echt niet lang en jullie zouden mij daarmee een enorm plezier doen!
    Vragenlijst: http://users.telenet.be/idtv-online/Vragenlijst_iDTV.doc

    Alvast bedankt!!

  3. hahaha het zal snel afgelopen zijn met hun zogezegde digitale tv die helemaal niet digitaal is met hun scart uitgang hihi digitaal ja zeg .
    Ik heb al een optie genomen op tv vlaanderen da,s zel echt digitaal en voor maar 8,95 eurotjes per maand dus telenet rot maar lekker op hihih.

  4. Ach dikke rommel is dat ja een vriend van mij heeft het heel even in huis gehand die digitale tv van Telenet .
    1=veel te duur voor wat je maar krijgt
    2 Digibox blokeert steeds .
    3 films bestellen werkt meestal niet
    4het beeld van de zenders ATV Kanaal2 mtv base VH1 Classics is en Boomerang Laat gewoon de wensen over en is zeer wazig!!.
    5 de Aplicaties van die Digibox werken voor geen meter.
    6 Volgens mij weet telenet niet goed met wat ze bezig zijn er gaan nog vele boze klanten opstaan vreez ik die hun digidoos in Mechelen gaan terug binnen gooien .
    7 Telenet ge moest u diep schamen met die rommel die 199€+ 25€ activatie kost .
    en niet werkt op analoog beter beeld dan zogezegt digitaal.
    Want digitaal is het zeker niet want die Digidoos heeft enkel 2 scart uitgangen dus=analoog en niet digitaal .
    8 Die mooie reklame spot van die bomma die thuis komt en nog even naar het zogezegde nieuws van de afgelopen avond even terug gaat kijken dikke bullshit werkt ook niet .
    9 wanneer je naar ala carte kijkt zie je enkel bij VTM 10 afleveringen van 10 om te zien en per aflevering moet je bijna 2 € betalen om te kunnen kijken .
    Wat een smeerlaperij!!!.
    .Dus niet kopen die rommel ga beter naar Belgacom want hun digitale tv werkt wel heb ik zelf gezien en mijn vriend is er ook naar toe nu.
    Tja Telenet ooit zal je het wel eens moeten leren sukkels!!.

  5. Aidine, Telenet beweerde begin september reeds 15.000 voorinschrijvingen voor zijn platform te hebben opgetekend. Belgacom hield het midden augustus op 4.000 intekenaars. De penetratie is dus nog marginaal. Die zal echter wel stijgen, noodgedwongen trouwens, want na 2011 is het gedaan met analoge tv en kun je alleen nog maar digitaal kijken.

  6. Kan iemand mij informeren over de huidige digitale televisie penetratie? En hoe deze zich zal evolueren over de komende 5 jaar?

  7. Ik vind de prijs van de themapaketten bij telenet zeer sterk meevallen. Ikzelf ga alvast voor het documentairepakket voor 5 euro/maand

  8. Interactiviteit over satelliet is wel mogelijk. Ontwikkelingen zijn vollop bezig voor een return. De speciale LNB\’s die nodig zijn bestaan al.
    Tenminste de prototypes toch al. Het is enkel nog een kwestie van tijd.

  9. En Vadertje Staat zit op z\’n luie krent maar te zitten ipv die twee reuzen (\’t is net geen monopolie hé) eens te zeggen dat dat allemaal wel een \”beetje\” goedkoper kan zeker. Zeker die van belgacom, of zou de staat hun verlies van Lernout & Hauspie willen herstellen mischien. Voor mij mag analoog blijven leven, maar ja in 2012 MOET in de tv sector alles digi worden waardoor onze vrijheid terug beroofd zal worden. Nu zou ik toch eens een paar jaar verder zijn zie. \’k Ben benieuwd wat de massa zal doen. Mischien dat dees keer verstandig zal geredeneerd worden, hoop ik… En zeg, ik ben zeker geen pessimist hoor, maar wees eerlijk met jezelf, 33 zenders of 44??? De vraag is: wat willen wij bekijken? Geen cnn, nickelodeon, cartoon & tcm (allemaal ouwe kak), Spaanse zenders hoor. En nee; \’k ben ook geen racist. Wat wij nodig hebben zijn paketten die je zelf kan samenstellen en waarvoor je met PLEZIER zal betalen (enfin plezier…, ha). Mischien zal vadertje saat wel een tax heffen op die satellietbezitters, hm, of zeker verhogen als die er nog nie is…

  10. Voor HDTV is het niet de bedoeling een nieuw platform te bedenken: dit kan aangeboden worden via kabel, IPTV (zoals ADSL), satelliet en in de toekomst ook via DVB-T.

    Maar er komt nog een extra vorm van digitale televisie: DVB-H voor uitzending van TV naar \”handhelds\”, GSM\’s. DVB-H is een variant op DVB-T maar heeft lager stroomverbruik, betere mobiele ontvangst. Maar dit is toekomstmuziek voor België

  11. Jom, er zitten helemaal geen 25 nederlandstalige programma\’s op satelliet, toch niet ongecodeerd – en in België is het niet mogelijk om legaal aan decodeerkaarten te raken voor Nederlandse satellietzenders. Alleen BVN zit ongecodeerd op de satelliet, zoals vermeld in het artikel. Het zou juist goed zijn mocht satelliet ook in België in concurrentie kunnen treden met kabel, dan zou er pas echt sprake zijn van concurrentie op de digitale tv-markt.

  12. eh… Christoff, ik denk dat je hier fout zit. Satelliet IS gewoon digitale tv (al zijn er ook nog wel analoge kanalen op te ontvangen die eigenlijk nu al marginaal zijn, maar ideaal om de schotel op af te stellen). Enig probleem is de interactiviteit. Maar daar zit ik niet op te wachten…

  13. Wat een gekte, 5 platformen, allemaal verschillende mogelijkheden, niet allemaal hetzelfde aanbod, wie niet mee wil verliest kanalen op analoog en voor de rest gaat het extra geld kosten. Ze zeiden dat het opengooien TV-markt en de concurrentie in het voordeel van de consument ging zijn en het aanbod enkel maar ging vergroten. Ik denk dat we voorlopig alleen maar slachtoffers van een media-oorlog zullen zijn. Als er vooruitgang is, moet die voor iedereen gelijk zijn met dezelfde mogelijkheden en hetzelfde aanbod…anders is dit achteruitgang

  14. Een sterke concurrent zou inderdaad een provider zijn via satelliet. Zoals Canaal digidaal dit in Nederland verzorgt. Dan alleen kan er landelijk geconcureerd worden met 100% dekking en superkwaliteit.

    Telenet heeft volgens mij een goed produkt, maar is nog veel te duur. Niet gek ook als je monopoliepositie hebt, want Belgacom gaat buiten de grote kernen weinig decoders kunnen verkopen.

  15. Jom, ik denk dat het hele concept van digitale televisie je ontgaat. Digitale tv is méér dan enkel wat extra zenders. Het gaat om interactiviteit, extra functies, … maar ik besef wel dat het voor velen nog ontastbaar of onduidelijk is wat de vele mogelijkheden zijn. Om op je feedback weer te keren : een satelliet kan onmogelijk wat er straks met digitale tv zal kunnen… maar het zal even duren ja …

  16. Gewoon belachelijk, koop uw een satelliet installatie en je hebt al tenminste 25 nederlandstalige programma\’s – met een dreambox kan je elke film nederlandstalig ondertitelen gedurende de uitzending. En dit voor een eenmalige investering.

Reacties zijn gesloten.