Windows krijgt centrale plaats in woonkamer

2
103

Beschikbare opnamekwaliteiten (codeersnelheid)
Best 3 GB/uur (6,8 MB/seconde)
Beter 2,5 GB/uur (5,8 MB/seconde)
Goed 2 GB/uur (4,6 MB/seconde)
Redelijk 1 GB/uur (2,4 MB/seconde)
ATSC High Definition 9,5 GB/uur (20 MB/seconde)

De opgesomde bestandsformaten zijn formaten bij benadering. Omdat de audio- en videoinhoud van tv-programma’s verschillend zijn, kunnen de reële formaten enigszins variëren. Het is mogelijk een externe harde schijf aan te sluiten via Firewire (IEEE 1394) of USB 2.0 en daarop tv-opnames te maken. Een externe USB-schijf van 300 GB zou bijvoorbeeld tussen de 100 en 300 programma-uren kunnen opslaan.

Opnames
Op de harde schijf bewaarde tv-opnames kunnen eenvoudig worden gebrand op cd of dvd. In welke formaten, hangt uiteraard af van de dvd-brander die in de Media Center pc is ingebouwd. De gebruiksvriendelijke Windows XP Media Center interface valt de gebruiker met zulke details niet lastig. Als je een leeg schijfje in de brander legt, vraagt Media Center onmiddellijk of je een opname wilt maken. Je selecteert de gewenste bestanden met de afstandsbediening. Selecteer je meer bestanden dan op het schijfje passen dan krijg je daarvan een melding. Zodra je alle gewenste opnames hebt geselecteerd, klik je op "branden". Het besturingssysteem meldt dan dat het brandproces een hele tijd kan duren en geeft je de mogelijkheid om ondertussen andere dingen te doen, zoals naar tv te kijken of te chatten. Wanneer de opname is gebrand, krijg je een melding en opent de lade van de brander automatisch. Simpeler kan haast niet.
Jammer is wel dat de Media Center interface geen optie bevat om opnames te bewerken voor je ze op cd of dvd brandt. Je kunt er dus niet bijvoorbeeld de reclameboodschappen tussenuitknippen. Die mogelijkheid biedt een gewone dvd-recorder meestal wel. Het is wel mogelijk om video te bewerken, maar dan moet je de gebruiksvriendelijke Media Center interface verlaten en de opnames bewerken met een klassiek videobewerkingsprogramma onder de gewone Windows XP-interface. Dat werkt natuurlijk veel omslachtiger en is minder gebruiksvriendelijk.
Een ander nadeel is dat de gemaakte opnames worden opgeslagen in de vorm van Windows Mediaspeler-bestanden. Die kun je bekijken op andere Windows-pc’s (soms is een softwareupdate nodig op zo een pc), maar niet op een losse dvd-speler. Wil je een dvd maken van je opnames dan zul je ook daar een apart Windows-videobewerkingsprogramma voor moeten gebruiken. Ook in dat opzicht werkt een traditionele dvd-recorder gebruiksvriendelijker, omdat die zijn opnames standaard in het juiste dvd-formaat opslaat.

Conclusie
Of Microsoft onze huiskamers echt kan veroveren met Windows MCE blijft nog te bezien. Het is een gebruiksvriendelijk en krachtig systeem, maar het blijft natuurlijk een pc waar al eens iets mis mee kan gaan. Ook bestaat er nog onduidelijkheid over of en hoe Windows MCE zal samenwerken met de digitale tv die er ook bij ons staat aan te komen en waar verschillende leveranciers met elkaar niet compatibele oplossingen voor zullen aanbieden. Voor de consument wordt het er allemaal niet eenvoudiger op. Te verwachten valt dan ook dat vele mensen voorlopig nog de kat uit de boom zullen kijken.
Adviesprijs
Software niet afzonderlijk verkrijgbaar; complete WinMCE systemen zijn er vanaf 800 euro.
1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCreatief met beelden
Volgend artikelDubbel-dobbel
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. ik heb een ati radeon 9600 xt videokaart maar de software van deze kaart is niet compitabel met mediacenter en dat vind ik vrij zonde van me pc

Reacties zijn gesloten.