Windows krijgt centrale plaats in woonkamer

2
103

De overige technische specificaties verschillen van model tot model. Ons testsysteem was uitgerust met een 2 GHz Intel Pentium M ‘Centrino’, 1 GB RAM (maximaal 2 GB), twee Toshiba MK6026GAX harde schijven met elk een capaciteit van 60 GB, en een Matshita UJ-820S multiformaat dvd-herschrijver (een versie met dubbellaagse recorder bestaat ook). De G10 heeft ook USB 2.0 en FireWire-aansluitingen, een PC Card sleuf, een sleuf voor SD, MMC, xD Picture en MemoryStick geheugenkaartjes en uiteraard zowel draadloze als vaste netwerkaansluitingen. Ook heeft hij een D-Video uitgang voor aansluiting van digitale tv-schermen tot een resolutie van 1080i of 750p tv-lijnen. De uitrusting is dus compleet en deze notebook kan perfect dienst doen als volwaardige desktopvervanger.


Toshiba Picture Enhancement Utility

De 4400 mAh Li-Ion accu laadt in ongeveer drie uur compleet op indien de notebook is uitgeschakeld. De accu gaat ongeveer anderhalf uur mee, net genoeg voor een dvd-film. Het is duidelijk de bedoeling om deze notebook te gebruiken met de (fors uitgevallen) externe voeding. Overigens vermindert de helderheid van het scherm aanzienlijk wanneer hij op accu werkt, hoewel de gebruiker de helderheid wel kan verhogen ten koste van de autonomie. Bovenop het apparaat zitten een aantal knoppen waarmee je direct verschillende multimediafuncties kunt bedienen, zoals pauzeren van de weergave van een dvd of cd of oproepen van het tv-beeld. De werking van sommige van deze knoppen kan de gebruiker zelf definiëren met behulp van een meegeleverd hulpprogramma.
Naast het probleem met het rekken van het tv-beeld ondervonden we ook problemen met de aanpassing aan het in België en Nederland gebruikelijke PAL-signaal. MCE aanvaardde de instelling van NTSC naar PAL, maar onthield die niet. Tv-beelden werden wat we ook probeerden in zwartwit weergegeven. Dit is duidelijk niet correct, maar het lag aan ons testexemplaar, dat geleverd werd met een Engelstalige Windows XP MCE. De productiemodellen zullen volledig Nederlandstalig zijn, handleiding inbegrepen.

Media Center Extender
Met dit stukje hardware wordt de Windows XP Media Center pc het middelpunt van een multimediasysteem dat kan worden gebruikt in verschillende ruimtes. Een huisgenoot kan een dvd-film bekijken in de woonkamer, terwijl een familielid bijvoorbeeld in de studeerkamer naar digitale muziek luistert of chat op MSN Messenger. De Extender wordt aangesloten op bestaande tv’s of muziekinstallaties en via een al dan niet draadloos netwerk met Media Center verbonden. Er is ook een Extender voor Xbox, de spelconsole van Microsoft. Daarmee is het mogelijk om alle functies van Media Center te gebruiken op de Xbox. Elke Extender komt met zijn eigen speciale Media Center afstandsbediening.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCreatief met beelden
Volgend artikelDubbel-dobbel
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. ik heb een ati radeon 9600 xt videokaart maar de software van deze kaart is niet compitabel met mediacenter en dat vind ik vrij zonde van me pc

Reacties zijn gesloten.