Windows krijgt centrale plaats in woonkamer

2
103

Toshiba Qosmio G10
Toshiba’s Qosmio G10 omschrijven als een notebook zou te oneerbiedig zijn. Het zou ook de waarheid geweld aandoen, want hoewel je de G10 kunt dragen en verplaatsen kun je er niet echt mee op je schoot werken: daarvoor weegt hij met zijn 3,7 kg te zwaar. Laten we de in stijlvol geborsteld aluminium uitgevoerde Qosmio G10 eerder omschrijven als een verplaatsbaar multifuncioneel entertainmentsysteem. Besturingssysteem van dienst is uiteraard Windows XP Media Center Edition (MCE). En de G10 heeft alles in huis om de vele mogelijkheden van MCE ten volle te benutten. Allereerst is daar het prachtige 17-inch breedbeeld XGA+ TFT-scherm. Dankzij de Toshiba TruBrite-technologie geeft dit een beeldkwaliteit van lcd-tv niveau. Ook de kijkhoek is meer dan behoorlijk, zodat je ook met meerdere personen naar tv of een dvd kunt kijken op de G10. Wel is het scherm slecht ontspiegeld zodat er nogal wat weerkaatsing is die je alleen kunt wegwerken in een voldoende verduisterde ruimte. XGA+ betekent overigens een ingebakken resolutie van 1440 bij 900 pixels.


Toshiba Qosmio G10

Het scherm wordt aangedreven door een Nvidia GeForce FX Go5700 chip met 128 MB VRAM en 4X AGP bus. Het is mogelijk een externe tv of projector aan te sluiten via S-Video of via Composiet Video. Ook is er een input voor videapparatuur zoals digitale camera’s. De input kan zowel via S-Video als via Composiet video gebeuren, maar je hebt wel een speciale kabel nodig die aan het ene einde de video en geluidsaansluitingen heeft en aan het andere eind een 3,5 mm minijack-plug die past in een speciale ingang op de achterkant van de G10. De Composiet-conversiekabel wordt standaard meegeleverd; de S-Video versie is optioneel. Ook de antenneaansluiting werkt op die manier, dus via een kort conversiekabeltje met aan de ene kant een 3,5" plug en aan de andere kant een coax-aansluiting. Een coax-antennekabel wordt overigens met het systeem meegeleverd.
De G10 heeft een ingebouwde tv-tuner, maar geen fm-tuner. Ook teletext wordt niet ondersteund en de tv-kaart heeft slechts een tuner, zodat je niet gelijktijdig een programma kunt bekijken en opnemen; het is het een of het ander. Via de Toshiba Picture Enhancement kun je de beeldkwaliteit van het TFT-scherm aanpassen aan de lichtomstandigheden. Ook is het mogelijk de videobeelden in MCE uit te rekken zodat ze tot tegen de randen van het TFT-scherm gaan. Dat lukte op onze testmachine voor dvd’s, maar niet voor de tv-weergave: die had altijd een zwarte band rond het beeld; we hebben niet terugvonden of en hoe we het beeld van de tv over het hele scherm konden uitsmeren. Met dit hulpprogramma kan men ook de tv-standaard schakelen tussen NTSC en PAL en de monitor input schakelen tussen Composiet en S-Video.


Toshiba Console

De ontvanger voor de MCE-afstandsbediening is niet geïntegreerd in de notebook, maar bestaat uit een apart blokje met een (lange) kabel die je in een van de vier USB-aansluitingen plugt. De MCE afstandsbediening is zeer compact en plat, maar alle gebruikelijke knoppen, waaronder de groene MCE-knop, staan erop. De toetsen zijn niet te klein, zodat ook mensen met wat dikkere vingers ermee overweg kunnen. Wel geïntegreerd zijn vrij goede Harman/Kardon-luidsprekers en een geluidskaart met SRS TruSurround XT ondersteuning voor virtuele 3D-geluidsweergave.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCreatief met beelden
Volgend artikelDubbel-dobbel
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. ik heb een ati radeon 9600 xt videokaart maar de software van deze kaart is niet compitabel met mediacenter en dat vind ik vrij zonde van me pc

Reacties zijn gesloten.