Windows krijgt centrale plaats in woonkamer

2
103

Hardware
Microsoft levert alleen het besturingssysteem. De hardware is afkomstig van bekende computermerken zoals Fujitsu-Siemens, Packard-Bell, Acer, Toshiba, Hush, i-Dream, of BMX. Ketens zoals Fnac, Carrefour, Cora, Exell, Makro en Photo Hall leveren ook Windows Media Center Edition pc’s, soms van eigen makelij. De prijzen variëren van 800 tot 1700 euro, naargelang de configuratie. Microsoft verwacht wel dat deze prijzen in de nabije toekomst nog zullen dalen. Ter vergelijking: een losse dvd-recorder met harde schijf kost tussen de 500 en de 1.200 euro, maar biedt uiteraard veel minder mogelijkheden.
Het feit dat er niet één hardware-uitvoering voor Windows XP Media Center Edition bestaat, kan bij sommige consumenten verwarrend overkomen. Maar alle Media Center pc’s ondersteunen minstens de basiseigenschappen van het nieuwe besturingssysteem. De prijsverschillen worden verklaard door de kwaliteit van de gebruikte onderdelen (harde schijf, videokaart, tuner, afstandsbediening), door de afwerking en de vorm van de kast en door bijkomende mogelijkheden.
Zo hebben sommige duurdere Media Center pc’s een dubbele tv-tuner. Daardoor is het mogelijk om naar een uitzending te kijken en ondertussen een andere uitzending op te nemen, of om twee uitzendingen tegelijk op te nemen. Sommige Media Center pc’s, zoals de door ons in het kader van dit artikel geteste Packard-Bell iXtreme Gold H5060 MCE (1.200 euro), zien eruit als gewone pc’s en zijn wellicht eerder geschikt voor gebruik op een werkkamer of studentenkamer. We testten ook een kleinere Media Center pc, de Onyx Media Center Power 2005 I, een merk van de Turnhoutse computerdealer Van Roey (1.699 euro). De Onyx heeft een dubbele tv-tuner en is fors kleiner dan een klassieke pc. Dat maakt hem meer geschikt voor gebruik naast de tv in de woonkamer.
Sommige fabrikanten bouwen zelfs Media Center pc’s die de afmetingen en de vorm hebben van een surroundversterker of dvd-speler en dus onopvallend een plaatje kunnen krijgen in de kast met muziekapparatuur. Als vuistregel mag je stellen dat de kleinere uitvoeringen duurder zijn, omdat de fabrikant speciale en duurdere minionderdelen moet gebruiken en bovendien moet zorgen voor een betere koeling zonder dat het kastje te veel lawaai produceert.


Niet alle Windows MCE pc zien er ook uit als saaie pc’s

Windows Media Center Edition duikt ook op bij draagbare computers. Zo bracht Toshiba de Qosmio F10 en G10 op de markt, zogenaamde home entertainment notebooks met vier functies in één systeem: tv, audio, dvd en pc. Deze draagbare Windows Media Center Edition notebooks kosten relatief veel geld (van 2.399 tot 2.999 euro), maar zijn interessant voor op reis. De interactieve tv-programmagids werkt immers in de meeste landen van Europa: simpelweg een andere land- en postcode invullen is voldoende om de programma’s te ontvangen van de plaats waar de gebruiker op dat moment verblijft.

1
2
3
4
5
6
Vorig artikelCreatief met beelden
Volgend artikelDubbel-dobbel
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

2 REACTIES

  1. ik heb een ati radeon 9600 xt videokaart maar de software van deze kaart is niet compitabel met mediacenter en dat vind ik vrij zonde van me pc

Reacties zijn gesloten.