Parasietsoftware onderschat probleem

1
67

Firewalls zetten een computer onder slot. Ze bestaan in twee soorten: persoonlijke firewalls en hardwarefirewalls. Windows XP is sinds Service Pack 2 (SP2) voorzien van een persoonlijke firewall die automatisch wordt ingeschakeld tijdens de installatie. Het probleem is dat meer dan de helft van alle Windows XP-gebruikers nog geen SP2 heeft geïnstalleerd en dus vermoedelijk zonder firewall werkt. Die gebruikers krijgen van specialisten de raad om zo snel mogelijk de Windows Update site te bezoeken en alsnog SP2 te installeren.
Gebruikers die met een oudere versie van Windows werken of om de een of andere reden liever niet SP2 installeren, kunnen ook een persoonlijke firewall van een ander merk installeren. Zelfs op Windows XP-computers met SP2 kan het lonen om toch een andere firewall dan die van Microsoft te installeren, omdat die doorgaans krachtiger en veiliger werken.
Norton Personal Firewall en ZoneAlarm hebben een goede reputatie. Van ZoneAlarm bestaat een gratis editie voor persoonlijk gebruik die voor doorsnee gebruik voldoende bescherming biedt. Een andere gratis persoonlijke firewall die goed uit vergelijkende testen komt is Kerio Personal Firewall.
Een persoonlijke firewall wordt best aangevuld met een hardwarefirewall die in zowat alle breedbandrouters is ingebouwd. Meestal moet de firewall in een breedbandrouter wel expliciet worden ingeschakeld door de gebruiker. Een breedbandrouter is nodig voor gebruikers die twee of meer computers willen koppelen aan dezelfde internetverbinding. Maar zelfs gebruikers met maar één computer doen er hun voordeel mee. Een router schermt immers ook het interne ip-adres van de computer van de buitenwereld af. Dat maakt het samen met de ingebouwde firewall voor hackers extra moeilijk om in te breken op de pc.


Spybot Search & Destroy

Hardnekkig
Samen met een firewall is het ook noodzakelijk om antivirussoftware te activeren en die minstens één keer per dag bij te werken. Maar die twee beveiligingsmaatregelen volstaan niet om alle parasietsoftware te weren. Het gebruik van een alternatieve webbrowser zoals FireFox of Netscape vormt een bijkomende beschermmaatregel, omdat websites die parasietsoftware installeren zich meestal expliciet op Internet Explorer richten.
Daarnaast is het aan te raden ook nog specifieke antisparasietsoftware te installeren. In het Engels spreekt men meestal over antispyware of antimalware. De proefversie van Microsoft Antispyware werkt alleen onder Windows XP of 2000. Gebruikers die een oudere Windows-versie draaien, kunnen de gratis Spybot Search and Destroy installeren. Die beschermt volgens de Consumentenbond iets minder goed dan het product van Microsoft, maar beter dan de meeste betalende gespecialiseerde antispywareprogramma’s zoals Ad-Aware, WebRoot SpySweeper of Spyware Terminator.
Wat als de computer al is besmet? Parasietsoftware is vaak zeer hardnekkig en moeilijk te verwijderen. Dat is in het bijzonder het geval met de vele varianten van CoolWebSearch, een bijzonder perfide vorm van parasietsoftware die op alle mogelijke manieren de verwijdering door de gebruiker probeert te verhinderen.
Op reeds besmette systemen moet de gebruiker meestal meerdere antispywareprogramma’s draaien om het systeem volledig ontsmet te krijgen en dan lukt het soms nog niet.
Een tip is om het systeem eerst te zuiveren met Microsoft Antispyware, daarna de pc onder de Veilige Modus van Windows op te starten en het zuiveringsproces nog eens te herhalen. Vervolgens doet men nog eens een controle met Spybot Search and Destroy. Dit zou alle spyware moeten verwijderen.
Eens het systeem zuiver gemaakt, is het belangrijk om het geheugenresidente gedeelte van het antiparasietprogramma te activeren. Het geheugenresidente stukje van Microsoft Antispyware werkt heel gebruiksvriendelijk. Het neemt zelf de nodige beslissingen over wat doorgelaten en geblokkeerd moet worden. Soms zijn die beslissingen echter discutabel. Zo blokkeerde een vroege versie van Microsoft Antispyware de populaire Nederlandse website Startpagina.nl. De uitgever van Startpagina.nl moest dreigen met een kortgeding om Microsoft zover te krijgen de site niet langer als spyware te catalogiseren. Al dan niet toevallig stelde Microsoft Antispyware voor om Microsoft’s eigen portaal MSN.nl als startpagina in te stellen.
Een laatste tip is om verdachte websites links te laten liggen. Surfen naar seks- en goksites, gratis games of zoeksoftware installeren of op zoek gaan naar illegale muziek of software is de beste methode om een pc snel te besmetten. Maar zelfs dan bent u nog niet honderd procent veilig: hackers creëren bewust namaaksites met een naam die bijvoorbeeld maar één lettertje verschilt met die van een populaire website. Een typfout in het webadres is voldoende om er op terecht te komen en een pc te besmetten. Honderd procent bescherming tegen softwareparasieten blijft daarom voorlopig nog een droom.

1
2
3
Vorig artikelNotebook ziet het breed
Volgend artikelCompacte professionele HDV-camcorder
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. waar komt die vuilligheid vandaan .men moet zeer zware maatregelen opleggen tegen zulke parasieten en ze zwaar straffen

Reacties zijn gesloten.