Parasietsoftware onderschat probleem

1
67

De gratis proefversie van Microsoft Antispyware stopt in juli van 2005 met werken. Het functioneert ook niet op computers die oudere versies van Windows draaien. Of Microsoft het product na afloop van de huidige proefperiode gratis zal verspreiden via Windows Update of er geld zal voor vragen is nog niet uitgemaakt. Niet alle analisten zijn immers positief over het feit dat Microsoft zelf beveiligingssoftware uitbrengt. Neil MacDonald van onderzoeksbureau Gartner liet weten dat Microsoft beter Windows zelf veiliger zou maken, in plaats van “de markt [te] betreden met producten die op het huidige aanbod lijken en alleen lager geprijsd zijn”. Micheal Kögeler, beveiligingsspecialist van Microsoft Benelux, verdedigt zijn bedrijf met het argument dat Microsoft’s klanten zélf al langer vragende partij waren naar eigen antiparasietsoftware.


Microsoft AntiSpyware bèta 1

Firewall
Seks- en gokwebsites, gratis games en software om illegale bestanden te delen (genre Kazaa) zijn notoire besmettingsoorden voor parasietsoftware. Sommige van die software dient om het surfgedrag van de gebruiker in kaart te brengen en de informatie dan voor marketingdoeleinden te misbruiken. Maar er bestaat ook parasietsoftware die ongewenste advertenties toont (meestal van discutabele bedrijven uit de on line-porno- en gokwerelden), of die een computer omvormt tot een willoze slaaf waarmee buitenstaanders ongestraft allerlei illegale activiteiten kunnen ontwikkelen.
Parasietsoftware wordt door hackers ook geïnstalleerd op pc’s die zonder firewall met het internet zijn verbonden. Het is dikwijls een kwestie van minuten voor een onbeschermde pc op die manier besmet raakt. Hackers speuren met behulp van zogenaamde “bots” permanent naar onbeschermde computers. Uit onderzoek door de Amerikaanse firma Avantgarde blijkt dat een onbeschermde Windows-pc die met het internet is verbonden gemiddeld binnen enkele minuten wordt gehackt.
De eerste stap in de bescherming tegen parasietsoftware is dan ook de installatie van een firewall. Ondanks de grote bedreiging werkt volgens de National Cyber Security Alliance 67 procent van alle computers echter nog altijd zonder firewall.

1
2
3
Vorig artikelNotebook ziet het breed
Volgend artikelCompacte professionele HDV-camcorder
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

1 REACTIE

  1. waar komt die vuilligheid vandaan .men moet zeer zware maatregelen opleggen tegen zulke parasieten en ze zwaar straffen

Reacties zijn gesloten.