CRT- of LCD-monitor meetbaar perfect afstellen

9
94

LaCie_BlueeyStep3.jpg

Stap drie is wat de werkwijze betreft identiek aan stap twee, maar nu wordt het contrast bepaald. De vierde stap is wat omslachtiger. Hierbij ga je de precieze "witbalans" van de monitor bepalen. Als je monitor dit niet ondersteunt, mag je deze stap overslaan. Anders ga je in het OSD op zoek naar de correcties voor rood-, groen- en blauwweergave. Nadat je op start gedrukt hebt, pas je ook hier de kleuren aan tot de schuivertjes in het groene veld staan. Dit is niet vanzelfsprekend. Als je de ene waarde aanpast in een bepaalde richting slaan de andere twee namelijk uit naar de andere richting. Als voorbeeld: de LaCie blue eye 2 geeft aan dat er te veel groen in het beeld zit. Je vermindert de waarde van groen. De complementaire kleur van groen is magenta (magenta=rood+blauw), dus de rode en blauwe schuiver gaan de andere richting uit. Bij stap vier is het van belang met kleine stapjes te werken en het toestel na het aanpassen van een kleurwaarde wat tijd te geven om de nieuwe data te verwerken.

LaCie_BlueeyStep4.jpg

Automatische calibratie
De software maakt een ICC- profiel, je kiest er een gepaste naam voor en dan vervangt het programma automatisch het oude monitorprofiel. Je kan dit controleren door nog even in het configuratiescherm, bij beeldscherm te kijken.

LaCie_BlueeyStep5.jpg

Lacie_blueeye2_2.jpg

Het is belangrijk dat je nu niets meer aan de instellingen verandert, niet via het OSD-menu maar ook niet met andere software. Doe je dat wel, dan moet je eigenlijk weer van vooraf aan beginnen.

Lacie_blueeye2_1.jpg

Conclusie
De LaCie blue eye 2 en bijbehorende software zorgt voor een perfect afgestelde monitor. Voor wie veel met grafische bestanden en foto’s werkt is dit een relatief snelle en accurate oplossing om kleur en contrast in de hand te houden. Als je werkt met hetzelfde bestand op verschillende beeldschermen is het een haast onmisbaar instrument om zeker te zijn van constante en bevredigende resultaten.
Adviesprijs
259 euro
1
2
3
Vorig artikelVarende doodskist?
Volgend artikelNieuwe middenformaat digitale spiegelreflexcamera

9 REACTIES

  1. Je kunt hiervoor de pagina gebruiken die er speciaal voor aangemaakt heb. Het adres staat hier onder. Ook kun je een fotootje nemen en dat openen in een klein venster van de betreffende viewer en dat over het beeldscherm slepen, dan zul je zien dat boven alles donkerder dan beneden. Of zoals m’n broer zei: Bovenin ben ik lekker bruin op de foto, onderin heel erg bleek. Probeer het maar eens.

  2. Wellicht omdat het met de gebruikelijke testen niet te merken is? Mij is dit eigenlijk nog nooit opgevallen, maar ik ben niet bezig met fotografie of zo. Waarbij merk je dit fenomeen het beste? Wanneer is dit storend? En hoe zou je dit kunnen detecteren op een simpele manier?

  3. Beste Jozef,
    Voorzover ik heb na kunnen gaan, komt dit vervelende verschijnsel doordat (alle?) TFT monitoren een backlighting hebben alleen van onderen en daardoor dus de onderkant lichter is. Inderdaad zouden TFT schermen met LED achtergrond verlichting dit best eens kunnen oplossen (als ze geen andere problemen hebben). Er zouden fabrikanten zijn, die ook een boven backlighting hebben en dus dit verschijnsel veel minder hebben. Alleen weet ik nog steeds niet welke dat zijn.
    Ik vind het alleen erg gek dat je bij allerlei testen van monitoren nooit iets over dit probleem leest?
     

  4. Beste H J Barels, zou het probleem van de verschillende helderheid niet te maken kunnen hebben met het soort schermverlichting? Zou een monitor met LED-verlichting dit euvel ook hebben? Ik weet dat die nu op de markt beginnen te komen, zeker bij notebooks, waar LED’s ook nog een stroomvoordeel opleveren.

  5. Het afstellen van een LCD of TFT monitor is misschien wel mooi, maar tot nu toe heb ik nog geen TFT monitor gezien die onder en boven dezelfde helderheid hebben. Ze hebben allemaal onderaan een veel grotere helderheid en dit is niet in te stellen.
    U kunt uw eigen monitor testen op de volgende webpagina:
    http://home.hccnet.nl/h.j.barelds/testpagina.html
    Eigenlijk zijn daardoor alleen al de LCD of TFT schermen absoluut niet geschikt voor fotobewerking. Tenzij een van u een monitor kent die dit euvel niet heeft (zelfs de iMac heeft het!), ik zou er zeer in geinteresseerd zijn.
    Vriendelijke groet
    Henny Barelds

  6. Diskidee plant in het najaar een artikel en test over
    het calibreren van printers.

Reacties zijn gesloten.