CRT- of LCD-monitor meetbaar perfect afstellen

9
94

Wie voor het eerst met de LaCie blue eye werkt kan ook dadelijk met de eigenlijke calibratie beginnen. Bij stap 1 bepaal je de uitgangswaarden.

LaCie_BlueeyStep1.jpg

"Gamma" wordt in de Photoshop handleiding omschreven als de waarden van de middentonen. Deze waarden vormen, als je ze op een curve uitzet, geen rechte lijn. De gammawaarde bepaalt de hellingsgraad van de curve op een punt halfweg tussen zwart en wit.
Bij Windows pc’s gebruik je gewoonlijk Gamma 2.2, bij Apple 1.8. Voor het witpunt kies je dezelfde waarde als opgegeven in je OSD. Voor fotobewerking in een normale werkomgeving kies je 6500° K. Een wit vlak in je foto wordt dan ook als wit waargenomen. De luminancie of helderheid kan je op 100% zetten. Je hebt namelijk al eerder de gewenste helderheid bepaald en de software neemt deze over bij 100%.

LaCie_BlueeyStep2.jpg

Actie
Vanaf stap twee schiet de LaCie blue eye 2 in actie. Kies nu in het OSD de laagst mogelijke helderheidswaarde. Dan plaats je het toestel op de grote zwarte cirkel (of je schuift het venster onder de meetcel) en drukt op start. Met het OSD ga je nu voorzichtig de helderheid verhogen tot het schuivertje zich weer in de groene zone bevindt. Daarna kan je naar stap drie.

1
2
3
Vorig artikelVarende doodskist?
Volgend artikelNieuwe middenformaat digitale spiegelreflexcamera

9 REACTIES

  1. Je kunt hiervoor de pagina gebruiken die er speciaal voor aangemaakt heb. Het adres staat hier onder. Ook kun je een fotootje nemen en dat openen in een klein venster van de betreffende viewer en dat over het beeldscherm slepen, dan zul je zien dat boven alles donkerder dan beneden. Of zoals m’n broer zei: Bovenin ben ik lekker bruin op de foto, onderin heel erg bleek. Probeer het maar eens.

  2. Wellicht omdat het met de gebruikelijke testen niet te merken is? Mij is dit eigenlijk nog nooit opgevallen, maar ik ben niet bezig met fotografie of zo. Waarbij merk je dit fenomeen het beste? Wanneer is dit storend? En hoe zou je dit kunnen detecteren op een simpele manier?

  3. Beste Jozef,
    Voorzover ik heb na kunnen gaan, komt dit vervelende verschijnsel doordat (alle?) TFT monitoren een backlighting hebben alleen van onderen en daardoor dus de onderkant lichter is. Inderdaad zouden TFT schermen met LED achtergrond verlichting dit best eens kunnen oplossen (als ze geen andere problemen hebben). Er zouden fabrikanten zijn, die ook een boven backlighting hebben en dus dit verschijnsel veel minder hebben. Alleen weet ik nog steeds niet welke dat zijn.
    Ik vind het alleen erg gek dat je bij allerlei testen van monitoren nooit iets over dit probleem leest?
     

  4. Beste H J Barels, zou het probleem van de verschillende helderheid niet te maken kunnen hebben met het soort schermverlichting? Zou een monitor met LED-verlichting dit euvel ook hebben? Ik weet dat die nu op de markt beginnen te komen, zeker bij notebooks, waar LED’s ook nog een stroomvoordeel opleveren.

  5. Het afstellen van een LCD of TFT monitor is misschien wel mooi, maar tot nu toe heb ik nog geen TFT monitor gezien die onder en boven dezelfde helderheid hebben. Ze hebben allemaal onderaan een veel grotere helderheid en dit is niet in te stellen.
    U kunt uw eigen monitor testen op de volgende webpagina:
    http://home.hccnet.nl/h.j.barelds/testpagina.html
    Eigenlijk zijn daardoor alleen al de LCD of TFT schermen absoluut niet geschikt voor fotobewerking. Tenzij een van u een monitor kent die dit euvel niet heeft (zelfs de iMac heeft het!), ik zou er zeer in geinteresseerd zijn.
    Vriendelijke groet
    Henny Barelds

  6. Diskidee plant in het najaar een artikel en test over
    het calibreren van printers.

Reacties zijn gesloten.