Terug van weggeweest?

2
43

Bookmarks
Links van het scherm heb je bij Netscape net als bij IE een lijst met je favoriete websites, alleen heten die nu Bookmarks. Waar IE bovenaan een aantal keuzeknopjes heeft om bijvoorbeeld in de plaats van je favorieten de geschiedenis (History) van je surfen weer te geven, zijn dat bij Netscape allemaal tabbladen links op het scherm. Naast geschiedenis zijn er nog andere tabbladen voorhanden, zoals geografische kaarten. Spijtig genoeg is dat allemaal nogal gericht op de USA. Je kunt weliswaar ook kiezen voor "Maps outside the U.S.", daar kom je dan te weten dat men in Belgium betaalt met Belgian Francs en dat we voor onze natuurlijke grondstoffen steenkool delven en gas winnen. Gelukkig staat in het snelmenu ook de optie "Hide Tab".


Tabbladen achter elkaar, vooraan History, daarachter Bookmarks

Handig bij je bookmarks is dan weer dat je een aantal sites kan groeperen, waarna je met één klik al die sites ineens kan openen. Merkwaardig genoeg werkt dat alleen wanneer je de bookmarks via het menu opent, met de bookmarks in het linkerpaneel lukt dat niet.

Form Fill/Passcard
Netscape heeft ook nog enkele niet direct zichtbare nieuwe eigenschappen. Zo is er een erg sterke invulfunctie, die het zelf "Form Fill/Passcard" noemt. Gedaan met het onthouden van tientallen gebruikersnamen en paswoorden, gedaan met tientallen keer je e-mailadres in te tikken: dat kan Netscape voortaan allemaal voor jou doen. Dat gebeurt nog niet automatisch (gelukkig maar), je moet wel even bevestigen waarna alle velden van het formulier keurig aangevuld worden. Toch is dit alles niet zonder risico. Dat werkt natuurlijk ook met de gebruikersnaam en paswoord van je webmail, en als je daar even niet oplet, kan iedereen die zich aan je pc zet, je mail lezen. Bovendien zullen die gegevens waarschijnlijk wel zwaar versleuteld worden, maar hoe dan ook: ze moeten ergens op je harde schijf staan, en wat gecodeerd wordt, kan altijd gedecodeerd worden.


Alles kan met een klik ingevuld worden

Weergave
We hadden al geschreven dat Netscape gebruik maakt van de motor van FireFox. Gebruikers van FireFox kennen het verschijnsel wel: sommige websites worden niet correct weergegeven. Daarom kan je in Netscape webpagina’s weergeven op de manier van FireFox of op de manier van IE. Voor de meeste websites maakt dat geen verschil uit, maar sommige sites kan je alleen bekijken in een van deze twee weergaven en dan is deze keuzemogelijkheid wel praktisch.


Dezelfde website, bovenaan volgens FireFox, onderaan volgens IE

Conclusie
Netscape 8.0 is gratis en dus is de verhouding prijs/kwaliteit natuurlijk zeer goed. Toch is het merkwaardig dat een versie 8 van een product dat toch een zekere reputatie geniet, niet altijd even stabiel blijkt en bovendien gebukt gaat onder vele kleine en grotere onhebbelijkheden. Als Netscape echt van plan is de concurrentie aan te gaan met Internet Explorer, kunnen ze best zo snel mogelijk versie 8.1 uitbrengen. Ondertussen kan je het gerust als een leuk alternatief naast IE installeren, het ene programma sluit immers het andere niet uit.
Adviesprijs
Gratis te downloaden
Systeemvereisten
Windows XP, Windows 2000, Windows 98 SE, ME; 233 MHz processor (1 GHz processor of hoger aanbevolen); 64 MB RAM (256 MB RAM of meer aanbevolen); 35 MB op harde schijf.
1
2
3
4
Vorig artikelRacestuur voor PlayStation 2
Volgend artikelBelgische breedbandtarieven te hoog?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Je hebt gelijk, Gaby, ik heb dat ook ondervonden: XML-pagina\’s worden gewoon niet meer weergegeven. Vervelend nevenverschijnsel: het verwijderen van Netscape hielp bij mij niet, ik moest handmatig in het register ingrijpen.

  2. Microsoft waarschuwt gebruikers van Netscape 8 dat de browser de XML-rendermogelijkheden van Internet Explorer (IE) tegenhoudt. Microsoft raadt gebruikers aan om Netscape 8 weer te verwijderen

Reacties zijn gesloten.