Terug van weggeweest?

2
43

Veiligheid troef?
Netscape voert veiligheid hoog in het vaandel. Het is daarom gebaseerd op Gecko, dezelfde ‘motor’ als die van FireFox en Mozilla. Die wordt veel veiliger geacht dan de code van IE die qua veiligheid de twijfelachtige reputatie geniet van zo lek te zijn als een zeef. Nu is het inderdaad wel zo dat er veel meer virussen en dergelijke geschreven zijn specifiek voor IE-code en die bijgevolg geen effect hebben bij andere webbrowsers, maar dat heeft waarschijnlijk eerder te maken met de populariteit van IE. Mocht Netscape of een andere browser plots razend veel succes kennen, is het best mogelijk dat het aantal virussen dat daar wel effect op heeft, in evenredigheid toeneemt.


Netscape maakt gebruik van de code van FireFox

Minder dan 24 uur na de release van Netscape 8.0, kwam er al een eerste update op de markt (Netscape 8.01) om een gevaarlijk lek te dichten. Volgens tegenstanders een bewijs dat ook Netscape niet waterdicht is, volgens voorstanders het ultieme bewijs dat het Netscape menens is met de veiligheid. Je mag zelf kiezen!

Multibar met RSS-feeds
Bekijken we nu even wat nauwkeuriger de knoppenbalken. Naast de adresbalk is hier ook de Google-balk ingewerkt, dat is keurig. Daaronder staat dan de Multibar, ook een Netscape snufje. In feite zijn dat meerdere knoppenbalken die zelf eenvoudig in te stellen zijn, maar in plaats dat ze onder elkaar staan, staan ze achter elkaar. Door op de pijltjes links te klikken, komt telkens de volgende multibar naar de voorgrond. Op zich zeker geen idee waar we nu storm voor lopen, ware het niet dat je op die knoppenbalken ook RSS-feeds kunt plaatsen, en dat is wel handig.


De RSS-feed, geïnstalleerd op de Multibar

Probeer het maar: ga naar de site van De Standaard of De Volkskrant en je ziet rechts in de adresbalk een oranje, ovalen RSS-symbool. Klik erop, en de feed wordt op de Multibar gezet. Toch is deze functie nog verre van perfect: je kunt nergens manueel een RSS-feed invoegen, je bent volledig overgeleverd aan de goodwill van Netscape om de feed op een webpagina te detecteren. Als Netscape dat niet doet, zoals de RSS-feed van onze eigenste site DiskIdee(!), dan moet je je daar maar bij neerleggen.


Twee klikken en je kan je webmail lezen

Een andere praktische functie op die multibar is de rechtstreekse knop naar je webmail. Het werkt perfect met Hotmail, GMail, maar ook met het webmail-gedeelte van je normale POP3-emailaccount. Wanneer je dan nog de automatische invulfunctie gebruikt, zit je letterlijk na twee muisklikken in de inbox van je webmail.

1
2
3
4
Vorig artikelRacestuur voor PlayStation 2
Volgend artikelBelgische breedbandtarieven te hoog?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Je hebt gelijk, Gaby, ik heb dat ook ondervonden: XML-pagina\’s worden gewoon niet meer weergegeven. Vervelend nevenverschijnsel: het verwijderen van Netscape hielp bij mij niet, ik moest handmatig in het register ingrijpen.

  2. Microsoft waarschuwt gebruikers van Netscape 8 dat de browser de XML-rendermogelijkheden van Internet Explorer (IE) tegenhoudt. Microsoft raadt gebruikers aan om Netscape 8 weer te verwijderen

Reacties zijn gesloten.