Terug van weggeweest?

2
43

Tabbed Browsing
Zoals bij elke browser vind je uiteraard een knoppenbalk met Vorige, Volgende, Vernieuwen en dergelijke. Het ziet er misschien wel wat anders uit, maar dat is slechts even wennen.
Het eerste grote verschil: Netscape maakt gebruik van Tabbed Browsing, zoals Firefox, Mozilla en Opera. Wanneer je bij IE tegelijk vijf webpagina’s wil openen, moet je dat in vijf verschillende Windows-vensters doen. Je ziet dan ook onderaan in de taakbalk vijf programma’s staan. Bij tabbed Browsing staat in die taakbalk maar een programma, maar de vijf webpagina’s staan bovenaan, in een extra werkbalk. Hierbij dient wel vermeld dat op IE gebaseerde alternatieve browsers ook Tabbed Browsing bieden.


De geopende pagina’s zie je voortaan bovenaan

Volgens Netscape zou je zo kostbare geheugenplaats van je pc besparen, maar in Windows Taakbeheer is niet veel verschil te merken tussen het geheugengebruik bij tien pagina’s geopend in IE en dezelfde tien pagina’s geopend in Netscape.
Wat wel een verschil maakt: heb je naast die tien webpagina’s ook nog Word, Outlook en de Verkenner open, dan is dat duidelijker in de taakbalk te merken met Netscape (4 knoppen op de taakbalk) dan met IE (14 knoppen op de taakbalk). Hoe dan ook: je kunt maar beter gewend raken aan Tabbed Browsing, want Microsoft heeft al bekend gemaakt dat de volgende versie van IE ook zal voorzien zijn van Tabbed Browsing.

Trust Rating
Een tweede opvallend verschil: op die tabknop (bovenaan dus) staat naast het normale pictogram van de website zelf, ook nog een tweede pictogram in de vorm van een schild. Netscape noemt dit de "Trust Rating", wat je zou kunnen vertalen als de betrouwbaarheidswaardering. Er zijn drie standen mogelijk: "Ik vertouw deze website", "Ik heb geen flauw idee " en "Ik vertouw deze website niet". Afhankelijk van je keuze zal Javascript, Active-X, het aanvaarden van Cookies, enzoverder al dan niet toegelaten worden.


Het extra pictogram: de Trust Rating

Dit is veel verfijnder dan bij IE. Daar kan je ook wel Javascript in- of uitschakelen, maar ofwel is het altijd en overal, ofwel nergens. Bij Netscape is de standaardinstelling "Ik heb geen flauw idee", en je kunt zelf per website aan finetuning doen. Je eigen website kan je toch wel vertrouwen, nietwaar? Hoewel – zelfs hier kan je je ernstige bedenkingen maken. Bij de instelling "Ik vertrouw deze site" zet je alle deuren wagenwijd open. Wanneer je dan bedenkt dat zelfs superbeveiligde websites zoals die van Microsoft en Google regelmatig door hackers gekaapt worden, zou dat wel eens voor verrassingen kunnen zorgen, maar kom.
Netscape zegt ook dat zijn browser gebruik maakt van dagelijks aangepaste lijsten met verdachte en betrouwbare websites. Gebruikers zouden dan gewaarschuwd worden wanneer een verdachte site benaderd wordt. Soms heeft het leven van schrijvers van reviews leuke kantjes: we bezochten tientallen gore websites, sites met illegale software, met paswoorden en cracks in de hoop deze waarschuwing eens in werking te zien treden, maar tevergeefs.

1
2
3
4
Vorig artikelRacestuur voor PlayStation 2
Volgend artikelBelgische breedbandtarieven te hoog?
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

2 REACTIES

  1. Je hebt gelijk, Gaby, ik heb dat ook ondervonden: XML-pagina\’s worden gewoon niet meer weergegeven. Vervelend nevenverschijnsel: het verwijderen van Netscape hielp bij mij niet, ik moest handmatig in het register ingrijpen.

  2. Microsoft waarschuwt gebruikers van Netscape 8 dat de browser de XML-rendermogelijkheden van Internet Explorer (IE) tegenhoudt. Microsoft raadt gebruikers aan om Netscape 8 weer te verwijderen

Reacties zijn gesloten.