Kant-en-klare NAS-boxjes

0
35

Linksys EFG250
Cisco-dochter Linksys heeft al geruime tijd een uitstekende reputatie op het gebied van goede en goedkope netwerkspullen voor SOHO-omgevingen en particulieren. De EFG250 is een NAS in een desktoptorenmodelletje met plaats voor één of twee harde schijven en met een netwerkaansluiting voor 10, 100 of 1000 Mbit/s. Er is geen draadloze verbinding voorzien, maar die kun je in je netwerk Linksys_EFG250.jpgnatuurlijk wel toevoegen met behulp van een los AP (Access Point). Omdat de twee harde-schijfbaaien langs (of boven, al naargelang de plaatsing van de kast) elkaar gemonteerd werden, kan de breedte of dikte van de EPG250 erg dun blijven maar neemt natuurlijk de lenge of hoogte toe. De kast kan op zijn zij geplaatst worden en voor dat doel zit er een speciale voet bij, maar eventueel kun je ook die voet achterwege laten en het toestel plat op je tafel leggen. Als je de voet gebruikt, krijg je een torenmodel van bijna 30 cm hoog, zo’n 8 cm breed en bijna 24 cm diep.
Wij kregen één harde schijf van 250 GB los meegeleverd. De snelle-installatiegids legt niet uit hoe die in de behuizing gemonteerd moet worden, maar in de gebruikersgids staat het wel onder het hoofdstuk over het toevoegen van een tweede harde schijf. Het systeem maakt gebruik van gewone IDE-schijven, maar die moeten wel in een speciale baai gemonteerd worden die dan op zijn beurt in de openingen van de kast kan schuiven. Zo is het ook eenvoudig om een schijf te vervangen als die stuk gaat. Hoewel er twee schijven mogelijk zijn, heeft Linksys geen RAID voorzien.
De netwerkconfiguratie is spotgemakkelijk gemaakt. Je plugt de EFG250 in jouw netwerk en start daarna op een pc de meegeleverde cd-rom. Die laadt een configuratieprogramma dat de Linksys EFG250 in het netwerk vindt en je meteen het gewenste ip-adres en andere netwerkgegevens laat instellen. De rest van het beheer kun je dan via een webinterface doen. Veel stelt dat niet voor. Wel leuk om te weten: als je netwerk geen dhcp-server heeft, kan de EPG250 deze dienst voor je verrichten. Standaard staat de ingebouwde dhcp-server uitgeschakeld, maar je kunt die dus inschakelen en gebruiken. Erg handig!
De fileserverprestaties van de EPG250 lieten in onze test een gemiddelde serverwerksnelheid tijdens de test van bijna 18 Mbit/s zien. Dat is flink wat beter dan de Iomega en vergelijkbaar met andere Fast Ethernet desktop-NAS’en die we in het verleden getest hebben. Je kunt echter nog sneller door hem een gigabit-netwerk te bieden. Al bij al moeten we concluderen dat deze Linksys EPG250 een leuk ding is: snel inzetbaar en probleemloos in zijn werking. 

Linksys_EFG250b.jpg

Conclusie
Iomega heeft nog wat debugwerk aan zijn NAS 100d, vrezen we. Het toestel van Linksys is niet zo mooi, maar biedt wel ruim de dubbele prestaties zonder crashes. Bovendien is het nog gemakkelijker in je netwerk aan de praat te krijgen dan de Iomega. Iomega heeft een draadloze 54 Mbit/s netwerkaansluiting en Linksys een Gigabit kabelaansluiting. Wij geven voorkeur aan de Linksys EPG250 en die kun je nog altijd draadloos aanspreken via een apart Access Point als je dat wenst.
Adviesprijs
Iomega NAS 100d – 250 GB: 659 euro;
Linksys EFG250: 1.064,80 euro
1
2
Vorig artikelGroot aantal games aangekondigd voor nieuwe spelconsole tijdens E3
Volgend artikelTwee 17-inch monitoren opgefrist