Wat is HDTV?

3
130

HDTV
Ook bij HDTV is het beeld opgebouwd uit beeldpunten. Die staan opgesteld in 1080 horizontale rijen en 1920 verticale kolommen. Vergelijk die 1080 rijen met de 625 lijnen van PAL, en je begrijpt direct waarom HDTV een resolutie heeft, superieur aan die van PAL of NTSC.


Een HDTV toestel (Panasonic)

Hiermee is echter nog niet alles gezegd. Zonet kon je lezen dat onze gewone televisiebeelden in twee keer geschreven worden, eerst de even en daarna de oneven beeldlijnen. Dat schrijven van een beeld in twee keer heeft een eigen naam, we noemen dat een "interlaced" beeld. Letterlijk vertaald wil interlaced "in elkaar verstrengeld" zeggen. Het tegenovergestelde is natuurlijk het schrijven van een beeld in één beweging. Dat noemen we "progressive scan" of "non-interlaced".
Momenteel bestaan er twee gangbare formaten in HDTV, zoals je die ook kan lezen in de reeds eerder aangehaalde bespreking van de HDTV V2Max VL-2600: 1080(i) en 720(p). Nu begrijp je ook wat die norm eigenlijk wil zeggen: 1080(i) verwijst naar 1080 rijen interlaced, terwijl 720(p) verwijst naar 720 rijen progressive.
De beeldverversing blijft echter 50 Hz, dus 1080(i) geeft je 50 halve beelden per seconde of 25 hele beelden per seconde, terwijl 720(p) 50 hele beelden per seconde op je scherm zet en daarmee overeenkomt met de tv-toestellen die nu uitpakken met 100 Hz. Alleen zal een HDTV, door de gebruikte techniek, nooit flikkeren, net zomin als een LCD pc-scherm flikkert.
Je kan nu concluderen dat 1080(i) meer lijnen heeft en dus een gedetailleerder beeld zal geven. Ideaal dus voor een reportage over schilderijen, bloemen en dergelijke. Anderzijds ververst 720(p) sneller het beeld, en is daardoor beter geschikt voor snelbewegende beelden in actiefilmen, sportwedstrijden enzovoort.


De ronde fosforbolletjes bij een gewone kleuren-tv


Dit is een variante, hier de Sony Trinitron beeldbuis


De pixels bij HDTV sluiten mooi tegen elkaar aan

Nog een andere reden waarom HDTV een scherper beeld oplevert is de vorm van de pixels. Je zult al wel eens gelezen hebben dat één pixel in feite bestaat uit drie gekleurde puntjes: een Rood, een Groen en een Blauw puntje (vanwaar de benaming RGB).
Bij een gewoon televisietoestel bestaan die puntjes uit ronde fosforbolletjes, terwijl die puntjes bij HDTV vierkant (rechthoekig) zijn. Uiteraard kan je vierkantjes dichter op elkaar stapelen dan cirkeltjes, wat meer detail oplevert. Alles bijeengeteld beweren de fabrikanten dat HDTV vier- tot vijfmaal meer detail kan weergeven.
Ook niet te verwaarlozen is de klank: HDTV maakt gebruik van de 5.1 kanaals Dolby Digital surround sound, zeg maar cd-kwaliteit tegenover gewoon stereogeluid voor de klassieke tv.

Een blik op de toekomst?
Met HDTV wordt televisie kijken met haarscherpe beelden en een quasi perfect geluid een feit. De fabrikanten kijken ondertussen al een stap verder. De volgende stap heet 3D, de derde dimensie. Op 15 april 2005, toonde Toshiba Corporation op een persconferentie een flatscreen waarop je de voorwerpen in reliëf kon zien. Zonder gebruik te maken van speciale brilletjes kregen de toeschouwers de indruk dat er enkele centimeters voor het scherm echte voorwerpen stonden.
 


Alleen de fles met de gele dop is echt!

Bovenstaande foto staat ook op hun website. Het dienbord is in werkelijkheid een LCD-scherm. Op dat scherm staat één echt voorwerp: de fles met de gele dop. De blikjes en de liggende fles zijn beelden.
Toshiba zegt voort te werken aan dit project, en verwacht binnen een tweetal jaar commerciële toepassingen.

Conclusie
Wanneer je je morgen een HDTV aanschaft, zie je dan onmiddellijk al je lievelingsprogramma’s als een haarscherp beeld? Het antwoord is een teleurstellend "nee". Jouw toestel kan immers niet méér tonen dan wat het televisiestation doorstuurt, en als dat station alleen maar een PAL-signaal met 625 lijnen uitzendt kan jouw toestel geen details van 1080 lijnen weergeven. Vandaar natuurlijk het belang van de digitale uitzendingen. Momenteel kan je al wel met een satellietontvanger digitale uitzendingen ontvagen; in België zal het binnenkort via de Telenet-kabel ook kunnen. Koop je een nieuwe DVD-speler, let dan toch even op dat die ook een uitgang heeft voor een HDTV-toestel!
1
2
Vorig artikelPodcast 9: test van HP Photosmart R717 digitale camera
Volgend artikelDraadloos projecteren
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

3 REACTIES

  1. nog eens met leon
    Dat eerste plaatje heeft nooit bestaan!!!!Wel als je de kanonnen in een driehoek zet.
    mvg leon
    Die ronde gaatjes zijn naar ovale gegaan om minder astigmatischme te krijgen. dit heeft men nooit 100% bereikt

  2. een sony trinitron heeft geen 3 kannonen maar wel een konon welk ziich telkens verplaatst .waardoor het lijkt alsof er 3 kanonnen aanwezig zijn.Het komt er dus op neer een goedkopere beeldbuis te maken.
    mvg leon

Reacties zijn gesloten.