Nieuwe leven voor oude schijven

5
112

Het eindresultaat
Wat de werking betreft, kun je de iDream ID-EN5U2 best vergelijken met een uit de kluiten gewassen USB-geheugenstaafje: je kunt hem meenemen, op een andere computer aansluiten, en ermee werken. Tijdens de test gebruikten we een oude, bijna vergeten HD van 4 GB. Met een uitgave van 40 euro werd dat een prima back-up-unit. Vergelijk maar even met de Sandisk Cruzer Mini USB Memory – 4GB, die vlotjes 400 euro meer kost! De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat een USB-staafje natuurlijk wel véél draagbaarder is dan een externe USB-harde schijf. Maar toch, of dat gemak je 400 euro waard is?


Zo, de iDream zit in elkaar.

Een test
We hoeden er ons er wel voor echte cijfers over prestaties te geven, omdat naast de USB 2.0-interface van de iDream ID-EN5U2 ook de gebruikte HD hierin een belangrijke rol speelt. Om je toch een praktisch idee te geven van de prestaties deden we volgende eenvoudige, maar vrij realistische test. Eerst kopieerden we 250 foto’s, tezamen goed voor 141 MB, achtereenvolgens naar een tweede HD in dezelfde broncomputer; vervolgens over een 100 Mbit/s-netwerk naar een andere computer, en tot slot naar de iDream ID-EN5U2.
Datzelfde parcours legden we dan nog eens af met één reuzenbestand (een image-file) van 954 MB.
Dat gaf volgende resultaten:

  250 foto’s (141 MB) Image-bestand (954 MB)
Zelfde pc, 2de HD 10 sec 35 sec
Over netwerk 100 Mbps 1 min 03 sec 8 min 39 sec
iDream ID-EN5U2 2 min 46 sec 17 min 14 sec

Deze cijfers tonen wel aan dat de iDream ID-EN5U2 qua prestaties zeker geen ingebouwde HD kan vervangen. Toch stelden we geen merkbaar verschil vast bij het gebruik van Word-documenten, Excel-tabellen met heel wat rekenwerk, een AutoCad-bestand of een AVI-filmpje, ongeacht of het bronbestand nu op de interne HD dan wel op de iDream ID-EN5U2 geplaatst werd.

Conclusie
Met de iDream ID-EN5U2 maak je gemakkelijk zelf een externe HD. Je kunt die als een back-up unit gebruiken, maar ook om er gewoon data op te zetten. De gegevens zijn immers vlot bereikbaar en overal inzetbaar dankzij de USB 2.0 interface. Bovendien beslis je zelf welke HD je in de iDream ID-EN5U2 monteert, dat mag dus gerust een forse knaap zijn. Dat biedt dan weer mogelijkheden om al je data veilig weg te bergen, desnoods in een kluis. Kortom: voor 40 euro biedt de iDream ID-EN5U2 je een waaier van mogelijkheden.
Adviesprijs
40 euro.
Systeemvereisten
USB 2.0 aansluiting.
1
2
3
Vorig artikelOn line-privacy een lachertje
Volgend artikelNieuwe lijn surroundreceivers
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

5 REACTIES

  1. @Varmays: \”zonder veel moeite gewoon aan je computer bij pluggen\”: dan moet jij toch elke keer de pc openvijzen? Dat zal je bij vreemde mensen toch niet zomaar mogen veronderstel ik. Nee, ik doel op het gemak van de USB-aansluiting: plop, gedaan.
    @Johnny: ik kocht hem bij Cybernoia – http://www.cybernoia.be
    @Benoche: natuurlijk bestaan er nog andere merken. Mijn enige bedoeling was eens uit te proberen wat het precies doet en wat het waard is. En wat de prijzen betreft: dat is altijd hetzelfde: wie goed uit zijn doppen kijkt koopt goedkoper…

  2. Ik vind het eigenlijk vrij duur, bij een antwerpse pc-winkel vind je voor 35€ een prachtige ICE-Box, met een véél mooier design en gemakkelijk in te bouwen (heb het zelf gekocht)

  3. Sorry ik vind dit weggegooid geld, voor € 20.00 meer vind je tegenwoordig harddisks van 40 en 80 GB en die kan je zonder veel moeite gewoon aan je computer bij pluggen. (enkel voor notebook gebruikers zie ik toepassingen)

Reacties zijn gesloten.