Hoe regel ik mijn surround-luidsprekers optimaal af?

14
888

Wel even opletten, want de dBA-meters die vaak gebruikt worden om het geluidsniveau van discotheken en zo te meten zijn niet goed! Een dBA-meting of decibelmeting met ‘A-weging’ filtert immers het grootste deel van de lage tonen weg en daar heb je niet veel aan als je een subwoofer wil calibreren. Je moet dus een zogenaamde C-weging hebben. Kijk gewoon of de decibelmeter je een A- of C-weging laat kiezen. Indien niet, zit het er dik in dat hij alleen dBA-metingen doet en dan is die dus onbruikbaar.
Het is mogelijk dat je decibelmeter ook een keuzemogelijkheid biedt voor ‘slow’ of ‘fast response’. Kies dan ‘slow’. Dat heeft te maken met de reactiesnelheid of snelheid van meting. Een langzame respons zorgt ervoor dat de meting niet voortdurend heen en weer schommelt met elke daling of stijging van het geluidsvolume maar een stabieler signaal geeft: daar heb je meer aan als je probeert te bepalen hoe luid het geluid is.

Testtonen
De volgende stap is dat je iets moet hebben om te meten. Muziek of geluid van een film varieert te veel en bovendien zal het niet hetzelfde volume hebben op alle kanalen. Dat is dus niet bruikbaar om luidsprekers op elkaar af te stemmen. Wat je nodig hebt is een systeem waarmee je op ieder kanaal een testtoon kunt laten horen. In veel surroundversterkers zit dat ingebouwd. Als je die functie kiest, hoor je een testtoon bestaande uit zogenaamde ‘roze ruis’ (dat is een ruissignaal dat vrij goed in het gehoor ligt, in tegenstelling tot zogenaamde ‘witte ruis’ die behoorlijk onaangenaam klinkt) en de versterker zal dat achtereenvolgens uit elke luidspreker laten horen. Deze in de versterker ingebouwde test- of calibratietonen zijn doorgaans goed bruikbaar om de hoofdluidsprekers af te regelen, maar helaas geven niet alle versterkers een goede testtoon voor de subwoofer af. Nogal wat versterkers sturen hetzelfde ruissignaal naar de subwoofer als wat ze naar de hoofdluidsprekers sturen. Dat is niet goed, omdat dat niet de goede – lage – frequenties voor een subwoofer bevat.

Om zeker te zijn, kun je beter gebruik maken van een calibratie-dvd. Een hele goeie is eentje die Video Essentials heet. Die kun je op internet kopen bij verschillende dvd-shops (meestal wel alleen Amerikaanse, hoewel deze dvd ook op Europese dvd-spelers functioneert) en je vindt meer informatie op www.videoessentials.com. Persoonlijk vinden we Sound & Vision Home Theater Tune-Up van Dvd International nog iets gemakkelijker in het gebruik, toch zeker voor het kalibreren van de subwoofer. Wil je één van deze dvd’s kopen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Amazon.com. Als je op de titels klikt, dan kom je bij die winkel terecht.

1
2
3
Vorig artikelDiskIdee podcast over Windows Media Center
Volgend artikelGoedkoop surround geluidssysteem

14 REACTIES

  1. Beste lezer, het woord "afregelen" staat wel degelijk in Van Dale en bij het lemma staat de volgende tekst: "heel precies afstellen, scherp instellen." Het woord lijkt ons dan ook juist gekozen voor de titel van dit artikel.

  2. Beste schrijver van dit artikel…

    Wat bedoel je in vredesnaam met “afregelen”? Behoorlijk irritant wanneer in een Nederlandse tekst ineens niet-bestaande woorden voorkomen. Ik neem aan dat dit “afstemmen” dient te betekenen. Check volgende keer even VanDale s.v.p..

  3. Kijk maar eens op de site van conrad.nl , Er is reeds een DBmeter van 24,95€ , het is wel geen digitale( een analoge) maar voor deze functie is dit zeker geen nadeel. Succes

  4. Steven en Johan het is inderdaad de bedoeling om een vlakke freq. curve te verkrijgen en daarom moet de woofer ~3db harder omdat het menselijke oor een afzwakking heeft van ~3db ( zoals reeds uitgelegd ) => vb: menselijk oor -3db en subwoofer +3db => -3+3= 0db => vlakke curve, je moet maar eens kijken naar de freq. curves van de betere en duurdere luidsprekers, de bassen zullen allemaal iets hoger liggen dan de rest van het spectrum.

  5. Zo\’decibelmeter kan je kopen bij Conrad voor ongeveer 30 euro bestellen en voor ongeveer 38 euro thuisbezorgd.

  6. Goed artikel. Alleen ben ik het eens met Steven Hoornaert. Een subwoofer behoort net zoals elke andere speaker in een surroundsound opstelling dezelfde geluidsdruk weer te geven. Dit is alleen te meten met een Radio Shack SPL-meter en niet op gehoor alleen af te stellen. Het is in een surroundsound opstelling juist de bedoeling de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen.
    Verder een goed artikel waarin de basisprincipes goed uitgelegd worden. Zeer handzaam voor de beginnende homecinema enthousiast.

  7. Hans,
    Er bestaan geen meters die maar tot 10 dB gaan. Dat zou totaal zinloos zij, omdat zowat alle geluiden harder klinken dan dat.

  8. Benny, je zult echt verder moeten zoeken want ze zijn er wel degelijk. De Radio Shack of Tandy decibelmeters die in het artikel vermeld worden kun je hier jammer genoeg niet meer krjigen en Radio Shack verkoopt ze helaas niet via het internet buiten Amerika. Als je iemand kent in de States, kan die het natuurlijk voor je kopen en opsturen. Mogelijk voeren winkels die surroundinstallaties verkopen tegenwoordig ook de benodigde decibelmeters voor de afregeling.

  9. Steven, de lage tonen moeten 3 of 4 dB luider afgesteld worden omdat het menselijk gehoor veel minder gevoelig is voor die lage tonen. Als je ze op dezelfde geluidsdruk van 75 dB zou afregelen als alle andere luidsprekers, zou het voor je oren toch nog zachter klinken. Vandaar dat je ze een ietsje meer moet geven. Het is inderdaad de bedoeling een zo vlak mogelijke frequentieweergave te krijgen maar dat kan alleen als je ook compenseert voor de niet bepaald rechtlijnige frequentiecurve van het menselijk gehoor.

  10. Leuk artikel ware het niet dat er nonsens in staan. Waarom moeten de lage tonen 3 of 4db luider afgesteld worden en niet zoals de rest op 75db? Is het niet de bedoeling een zo gelijk mogelijke geluidsdruk te verkrijgen in functie van de frequentie, een vlakke curve tussen ongeveer 20Hz en 20kHz? Een zo goed mogelijke benadering van de werkelijkheid, dat is de bedoeling, anders kunnen we ons afvragen waarom de CD/DVD niet met iets luidere bassen opgenomen is in de studio? Stel je even voor, je bent zelf de uitvoerder van een muziekstuk en na de opname beluister je het resultaat en zegt : “Zo heb ik dit niet gespeeld.”.

  11. Waar koop je zo’n decibelmeter? Ik heb in allerlei elektronicawinkels nagevraagd, maar ofwel hebben ze er geen ofwel kosten ze veel meer dan die 50 tot 70 euro die jullie opgeven.

Reacties zijn gesloten.