Communicator zonder toetsenbord

18
45

Symbian Series 90
De 7710 draait Symbian 7 OS met de relatief nieuwe Series 90 interface, die door Nokia eerder al werd gebruikt voor de 7700, de doodgeboren voorganger van van de 7710. (Andere interfaces voor Symbian OS zijn de Series 60 interfaces die je terugvindt in bijvoorbeeld de Nokia 6670 en de UIQ interface van bijvoorbeeld de Sony Ericsson P910i.) Het ziet er allemaal heel mooi uit en standaard krijg je een hoop applicaties. Een nadeel is dat het hardwareplatform van de 7710 blijkbaar maar net volstaat om dit OS te draaien, ondanks de aanwezigheid van zomaar eventjes 90 MB RAM. Niet alleen start de 7710 traag op, ook werken de meeste applicaties niet echt flitsend snel. Informatie voer je met behulp van de stylus in via een virtueel toetsenbord of de ingebouwde, krachtige handschriftherkenning. Die werkt redelijk goed, al haal je er toch nooit dezelfde snelheid mee als met een volwaardig toetsenbord. Office-compatibele versies van een tekstverwerker en rekenbladprogramma zijn voor geïnstalleerd. Ook is er een programma waarmee je PowerPoint-presentaties kunt bekijken.


Nokia 7710: stylusbediening

Camera en applicaties
De ingebouwde digitale camera kan foto’s maken met een resolutie van 1152 x 864 pixels en mpeg4-videoclips opnemen in QCIF-resolutie (176 x 144 pixels) aan 15 beeldjes per seconde. Die kun je opslaan op een MultiMediaCard (MCC). Een exemplaar van 128 MB wordt meegeleverd, maar de 7710 kan kaartjes gebruiken tot 1 GB. Helaas moet je het kaartje installeren onder de afdekklep van de batterij, zodat je onderweg niet eenvoudig van extern geheugen kunt wisselen. Het externe geheugen kan ook worden gebruikt om er mp3’tjes in op te slaan die je kunt beluisteren met de ingebouwde Music Player of e-books die je kunt lezen met de geïnstalleerde versies van MobiReader of Pdf+. Sommige vooraf geïnstalleerde applicaties, zoals SlovoEd (elektronische woordenboeken), Worldmate (informatie voor reizigers) en Magix Mobile Music (software om muziek te componeren), werken pas volledig als je een registratiesleutel koopt. Je kunt ze wel een aantal keren uitproberen voor ze stoppen met werken.


Opera-gebaseerde breedbeeldbrowser

Eén van de uitmuntende applicaties van de 7710 is de speciale breedbeeldversie van de webbrowser Opera. Die comprimeert volwaardige webpagina’s zodat ze mooi passen op het scherm van de 7710. Zelfs ingewikkelde websites werden door deze smartphones correct weergegeven, met inbegrip van sites die MacroMedia Flash 6 inhoud tonen. Browsen is dan ook een plezier met dit apparaat.
De e-mailclient ondersteunt smtp, pop3, impa4 en apop (een veiligere versie van pop3), naast Smartner push-mail (e-mails die direct worden verzonden naar het apparaat zonder dat je eerst hoeft in te loggen). Er is ook een ingebouwde VPN (Virtual Private Network) client. Verder heeft de 7710 standaard een blog-applicatie aan boord voor mobile blogging ofwel moblogging.

1
2
3
Vorig artikelMultifunctioneel en compact
Volgend artikelGeavanceerde webcams
Jozef Schildermans
Jozef Schildermans is journalist en schrijver. Zijn recentste roman is De reis van de hofarts (samen met Ludo Schildermans) onder de auteursnaam L.J. Schildermans gepubliceerd bij Uitgeverij Houtekiet.

18 REACTIES

  1. Help! Kan iemand mij helpen om mijn TOM TOM navigatie te laten werken met Nokia770. Ik heb wel GPS antenne.

  2. Het is een smartphone en ik ben blij als ik um heb het is een telefoon voor alles films, games, navigatie, muziek en ja je kan er mee bellen het is een phone die uitermate geschikt is voor de zakelijke gebruiker maar ook veel plezier aan de gewone gebruiker ik heb de phone met de 3 andere vergeleken en het enigste nadeel die ik kan vinden zijn de aantal pixels se 910i heeft er 2 mio en deze maar 1,3 . Het geen dat ik wil weten of hij wifi heeft ?????

  3. Ben zwaaaar gefrustreerd geworden sinds ik deze tel heb. Egt dat ding noemen ze een smartphone??haha dit mobieltje kan nie eens mp3 bestanden lezen die ik via de datakabel en via blautand probeer te zenden!Mijn ouwe 6600 is nog slimmer dan deze koelkast!IDie PC suite zuigt. Het werkt nie eens goed. Beetje jammer dat de 3gp filmpjes ingekort worden tot amper 10 seconde kijkplezier!!..en geloof me heb verstand van dit soort zaken. Heeft iemand op aarde dit probleem ook?

  4. Geweldige telefoon. Snap de reacties niet van de mensen die zeggen dat het bellen zo´n moeite zou kosten. Bellen gaat prima. Oortjes heb je alleen nodig als je de fm radio gebruikt, omdat het snoer als antenne fungeert. Het geluid uit de speakers overtreft dat van de meeste hedendaagse telefoons. Het touchscreen en de schriftherkenning zijn weergaloos.

  5. Ik heb heb vorige week gde 7710 + navigatie tom tom met een abbonement gekozen. Ik ben tevreden met de 7710. Het is een toestel waar je bijna alles kon doen. Jammer dat de toestel geen gps ontvanger heeft. Deze krijgt je erbij van tom tom

  6. dit is echt wel een handig telefoon, je moet hem ook neit gebruiken als een normale telefoon, want hij heeft de formaten ten eerste niet, en hij kan een stuk meer dan alle tel\’s.

  7. geen problemen mee is wel groter van formaat maar als je hem wil gebruiken als gps mag hij zeker niet kleiner zijn, er zijn natuurlijk eenvoudiger gsm\’s maar hier spreek je niet van een gsm maar van een smartfone de beter koop als je een gsm,pda en gps in 1 toestel wilt, hoplijk komt navigatie vlug op de markt

  8. heb dit toestel sinds 2 weken , geen problemen mee , je kan er handenvrij mee bellen .
    De navigatie software is nog steeds niet beschikbaar.

  9. veel problemen mee heb hem nu moeten opsturen want hij leest mijn simkaart niet heeft iemand hier ook problemen mee

  10. Ik heb de telefoon en je kan er gewoon mee bellen zoals elke andere gsm. + met de oordjes + handsfree

    De personen dat dit artikel hebben opgesteld hebben volgens mij de gsm nog niet in hun handen gehad.

  11. Dit noem je nou niet echt een telefoon, goh wat een moeite om te bellen, speciale oortjes voor dit weer andere oortjes voor dat.
    Ik weet al welke \’telefoon\’ ik niet neem.

  12. so wainug maar waar is dat dan dat die zo goedkoop is dat wil ik wel ff wetuh want dan kan ik em eindelijk kopen

Reacties zijn gesloten.