Word-macro’s (4): Knop of sneltoets toekennen

1
122
Dit artikel is deel 4 van 6 in het DiskIdee dossier Macro's in Microsoft Word
DossiernavigatieWord-macro’s (3): InteractieWord-macro’s (5): Creatief met Tupperware (= variabelen)

Toetsencombinatie
Je hebt waarschijnlijk al wel gehoord van Control-C en Control-V voor knippen-en-plakken, waarmee men dan de toetsencombinatie CTRL C en CTRL V bedoelt. Misschien gebruik je ze wel zelf. Zo’n toetsencombinatie kan je nu ook aan je macro toewijzen.
In het eerste venster Macro Opnemen stonden twee knoppen, de eerste was Werkbalken, nu klik je op de knop ernaast Toetsenbord. Die knop staat overigens ook onderaan in het venster Aanpassen, je komt op dezelfde plaats terecht, in een nieuw venster Toetsenbord Aanpassen.

Rechts in dat venster zie je een lijst met daarin de naam van je macro. Daar juist onder staat vermeld: Druk op de nieuwe sneltoets:. Klik in het invulvenster juist onder deze vermelding.
Dit invulvak is een beetje tricky: je kunt er niets in invullen, je moet het voordoen. Je kunt dus niet typen zoals in de eerste afbeelding "Ctrl+C", maar op je klavier druk je tegelijk op de toets CTRL en de toets C. In het invulvak verschijnt dan automatisch de vermelding Ctrl+C.

LET OP!
Een heleboel toetsencombinaties zijn al toegewezen in Word! Kies je een reeds bestaande toetsencombinatie, en klik je onderaan toch op Toewijzen, dan wordt de oorspronkelijke toewijzing overschreven en dat is meestal niet de bedoeling. Let hier dus goed op dat er wel degelijk in het venstertje te lezen is: Niet Toegewezen, zoals in de tweede afbeelding, waar gekozen werd voor Alt+Shift+C. Ook hier moet je daarvoor tegelijk de toetsen ALT, SHIFT en C ingedrukt houden.

Beschikbaarheid
Keren we voor de laatste keer terug naar het beginvenster Macro Opnemen. Onder de twee knoppen Werkbalken en Toetsenbord bemerk je nog een keuzelijst. Standaard staat die op de keuze Alle Documenten (Normal.dot). Wanneer je deze optie laat staan, zal de macro voortaan altijd ter beschikking staan, in elk document dat je vanaf nu opent. De andere optie in de keuzelijst is: Naam.doc (Document), dus met de naam van het document dat je aan het schrijven bent. Bij deze optie zal de macro enkel en alleen ter beschikking zijn in dit document en nergens anders.

Maak daarom goed het verschil:
Maak je voor jezelf een macro, die je voortaan in heel wat brieven wil gebruiken, dan is: Alle Documenten (Normal.dot) de juiste keuze. Maak je een macro die bij een bepaald document hoort, en je wilt dat de bestemmeling van dat document ook die macro kan gebruiken, dan kies je voor Naam.doc (Document). Selecteer deze keer eens de tweede optie.

Vervolledig je macro door op je blad de tekst te typen Deze les was wel wat moeilijker en druk op Enter. Om de opname te beëindigen klik je op de Opname Stoppen-knop in het kleine werkbalkje.

1
2
3
Vorig artikelFeest voor oren en ogen
Volgend artikel6,3 megapixel camera met laag batterijverbruik
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.