Nieuwe versie maakt gratis fotobewerkingsprogramma nog beter

19
434

Interessant is de werking van de Straighten-functie, waarmee je een hellende horizon terug horizontaal kan zetten: er wordt een rasterpatroon als referentie over je foto geprojecteerd, en met een schuifregelaar kan je je foto enkele graden links of rechts draaien. Ben je niet overtuigd dat die autofuncties het maximum uit je foto gehaald hebben, dan kan je het handmatig zelf proberen op het tabblad Tuning.


Picasa 2.0: Je gereedschapskoffer werd sterk uitgebreid

Het laatste tabblad Effects stelt je enkele instelbare effecten ter beschikking – niet direct een overvloed waarvan je de meeste toch nooit zult gebruiken, maar 12 vrij courante, maar best bruikbare effecten.

Exporteren
Ook het vermelden waard is de nieuwe Back-up Wizard, die zelf bijhoudt welke foto’s er sinds je laatste back-up bijgekomen zijn, of welke foto’s gewijzigd werden. Op het voorbeeld kan je lezen dat er vijf cd’s nodig zullen zijn om van alle foto’s op deze pc een back-up te maken. Naast de gewone back-up kan je je foto’s ook als een Gift CD op een schijfje branden. Dit is niet veel meer dan de geselecteerde foto’s in het normale fotoformaat op een cd-tje schrijven naar wens met of zonder een slideshow-module. Het is dus geen Video-CD (mpeg1) of DVD (mpeg2), die kan je met Picasa niet maken.


Picasa 2.0: De Back-up wizard

Je slideshow als een webpagina exporteren kan ook nog. Deze functie zal je tevergeefs zoeken in het menu, ze zit voortaan ver verborgen onder een knop Actions in de titelbalk van een folder. Bijna onvindbaar vonden wij ze slechts terug met behulp van de voortreffelijke (uiteraard Engelstalige) Help-functie. Eerlijk gezegd: veel stelt deze functie niet voor, het werkt allemaal wel, maar het ziet er wel erg Spartaans uit.


Conclusie
Google geeft met Picasa 2.0 echt een mooi, praktisch, vlot programma cadeau. Zelfs voor de bezitters van versie Picasa 1.6 is een upgrade naar versie 2.0 nog aan te bevelen. Dit gratis programmaatje laat heel wat te betalen concurrenten ver achter zich.
Adviesprijs
gratis download
Systeemvereisten
Processor: Pentium 300 MHz met MMX
Besturingssysteem: Windows 98/Me/2000/XP
Geheugen: 64 MB (128 MB aanbevolen)
Vrije ruimte op harde schijf: 50 MB
Schermresolutie: 800 x 600, 16bit kleuren
Internet Explorer 5.01 (versie 6.0 aanbevolen)
DirectX 7.0 of hoger (versie 9.0b aanbevolen)
Optioneel: 56K internetverbinding of sneller voor online services
1
2
Vorig artikelHerontdek het plezier van de bordspellen
Volgend artikelGeef internet explorer zijn standaarduitzicht terug
René Paulus
René Paulus is medewerker van Diskidee.

19 REACTIES

  1. Taalversies: ik heb het zonet nog eens geprobeerd met de recentste versie van Picasa, gewoon Extra – Opties – andere taal kiezen – Picasa sluiten en terug starten, het werkt probleemloos.

  2. mijn fotos staan op verkenner- als ik picasa instaleer;blijven dan mijn fotos op verkenner en kan ik kiezen op een van de twee –

  3. De taal van Picasa verander je in het programma zelf (vanaf versie 2.1) : Tools – Options – General. Kies daar je taal, klik op OK en sluit Picasa om het vervolgens weer te openen – en klaar! Veel plezier,

  4. Ik heb het geprobeerd met Tools- Options- General.. Maar dan kan ik hem niet op een andere taal krijgen… Hoe doe ik het dan?

  5. @JH: De taal van Picasa verander je in het programma zelf (vanaf versie 2.1): Tools – Options – General. Kies daar je taal, klik op OK en sluit Picasa om het vervolgens weer te openen – en klaar!
    Veel plezier,

  6. Ik probeer picasa al een hele tijd te downloade. Maar dit lukt gewoon niet!! Ik druk op \’downloaden\’ , dan komt er iets van uitvoeren of niet uitvoeren, ik pak natuurlijk uitvoeren & dan komt er een beeld voor te openen opslaan of annulere en ik druk op openen en dat doet gewoon niets! hoe kan dat ?!

  7. @Marc: Ik heb ACDSee nooit getest, dus is het voor mij gevaarlijk om zomaar te vergelijken. Ik heb hun website eens bekeken, het is in ieder geval hetzelfde soort programma. Groot verschil: Picasa is gratis, ACDSee is te betalen (ik zag ergens 50 dollar staan).

  8. @ Lenie: Daar heb je een ander programma voor nodig, Lenie. Kijk maar eens onder Software / testen, we bespraken er reeds meerdere.

  9. ik ben nog niet zo professionel maar hoe kan ik foto´s op dvd zetten leg uit hoe ik dat moet doen dank u wel lenie

  10. Pas op! Picasa inventariseert je foto\’s en laat vervolgens de foto\’s rechts en de mappen links zien. Echter: als je een mooie boomstructuur op je harde schijf had aangebracht (per jaar, per maand, per onderwerp), dan slaat Picasa die structuur helemaal plat. M.a.w. alleen de folders waarin foto\’s staan zijn zichtbaar, de bovenliggende folderstructuur verdwijnt. Bijvoorbeeld: je ziet in Picasa drie folders \”vakantie\” zonder dat je kunt zien in welk jaar de vakantie was. Dit is een enorm nadeel als je al veel foto\’s mooi gestructureerd had opgeslagen en iets om rekening mee te houden als je net begint.

  11. Picasa is geweldig, zoals iPhoto op Mac, maar dan voor PC.
    Vraag is hoe gratis gratis is? ALs ik in Google \”Picasa\”+\”spyware\” intyp krijg ik interessante berichten en uiteenlopende reacties.

  12. Na installatie van dit programma kan ik mijn DVD drive niet meer terugvinden. Zelfs na een uninstall nog niet. Wanneer ik dan weer mijn backup (zonder Picasa) er weer op zet, heb ik mijn DVD drive terug.
    Heb het 3 maal geprobeerd. Telkens wanneer ik PIcasa installeer ben ik m\’n DVD kwijt….
    Dan maar zonder Picasa

Reacties zijn gesloten.