Muziek en video op topniveau

0
91

Calibratie
De luidsprekerinstellingen met bijbehorende calibratie zijn alleen noodzakelijk als je de analoge 5.1-uitgang gebruikt. Heb je een versterker met FireWire-ingang (iLink), dan stuurt de speler letterlijk alle geluid van gelijk welke bron digitaal via die FireWire-aansluiting naar de versterker, dus ook Super Audio cd en dvd-audio. In dat geval hoef je helemaal niks in te stellen of te calibreren bij de DV868AVi en laat je dat volledig aan de versterker over. Het spreekt vanzelf dat we dit alleen maar aanraden als de digitaal-naar-analoogconversie van je versterker minstens even goed als of beter is dan die van de DV868AVi.


Pioneer DV-868AVi HDMI ingeschakeld

Testindrukken
Als dvd-videoweergever legt de DV-868AVi de lat nog een stukje hoger in vergelijking met de DV-668AV. Pioneer heeft er een 216 MHz/14-bit video-DAC in gezet, versus een van 12 bits voor de 668. Voor de rest biedt de 868 dezelfde mogelijkheden tot digitale correctie van het beeld via ‘noise shaping’ (om beeldruis te verwijderen) en met behulp van een ingebouwde video-equalizer waarmee je alle beeldparameters volledig kunt fijnregelen.
Bij de geluidsweergave via de analoge uitgangen past de 868 net zoals de 668 audio-DAC’s toe met ondersteuning voor 192 kHz en 24 bit. Op onze installatie konden we geen verschil horen met de weergave via de 668. Dat veranderde echter toen we de weergave via de FireWire-aansluiting probeerden. Op dat moment kon de hele audio-equalizercorrectie van de versterker zijn werk doen en dat resulteerde in een fenomenaal verbeterd geluid. Overigens stelden we vast, dat ook met een Pioneer-versterker er een aanzienlijk niveauverschil is tussen het geluid van een analoge uitgang en dat van een digitale: de digitale uitgang klinkt altijd een flink stuk luider. Dat zou Pioneer echt moeten corrigeren in zijn dvd-spelers.

Conclusie
Als je echt volledige controle wil hebben over het weergegeven geluid, moet je de DV-868AVi met de FireWire-aansluiting verbinden met je versterker. Dat vereist dan wel een erg hoogwaardige versterker, maar het is meer dan de moeite waard. Inzake analoge geluidsweergave konden wij op onze installatie geen enkel hoorbaar verschil ontdekken tussen de 868 en het goedkopere model 668. Is de 868 de bijna dubbel zo hoge prijs waard? Ja, als de rest van je installatie op een vergelijkbaar niveau zit. Indien niet, is het antwoord nee. Dat gezegd zijnde, is de Pioneer DV-868AVi beslist de allerbeste universele speler voor audio én video die we tot dusver tegengekomen zijn. Als je het geld ervoor over hebt, kunnen we dit toestel warm aanbevelen. Net zoals bij de 668 hadden we wel graag gezien dat Pioneer wat meer flexibiliteit in de configuratie van de analoge 5.1-weergave en een signaalspoor- of schijflaagkeuze tijdens het afspelen inbouwt.
Adviesprijs
1.499 euro (straatprijs van 1.139 euro mogelijk, in Duitsland zelfs 951,20 euro!).
Systeemvereisten
Speelt alle cd/r/rw formaten, dvd-video (ook dvd-r en dvd-rw), dvd-audio, Super Audio cd. Heeft ingebouwde Dolby Digital 5.1 en DTS decoders.
1
2
3
Vorig artikelDertig klassieke C64 videogames eenvoudig aan te sluiten op de tv
Volgend artikelWord-macro’s: eenvoudiger dan je denkt